Home / TEMA DANA / UDARNO! SPREMA SE VAKCINACIJA ZA SVU DECU U SRBIJI PROTIV KOVIDA..

UDARNO! SPREMA SE VAKCINACIJA ZA SVU DECU U SRBIJI PROTIV KOVIDA..

Kada u našoj zemlji bude registrovana vakcina za decu od pet do 12 godina, ja ću je preporučiti, rekao predsednik Udruženja pedijatara Srbije

U Americi je počela vakcinacija dece uzrasta od pet do 11 godina. Prvu dozu primilo je više od 360.000 mališana. Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis, gostujući u „Uranku“ na K1 televiziji, rekao je da je u Americi preporučena vakcinacija sve dece, ne samo onih ugroženih sa udruženim bolestima.

„Mi smo isprva dali preporuku za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina, ali samo za one sa hroničnim bolestima koja su u povećanom riziku od razvijanja teške kliničke slike ako obole od kovida. Mi smo jedna od poslednjih zemalja koja je dala preporuku za vakcinaciju sve dece od 12 do 15 godina. Od juna do danas vakcinisano je tek 8.500 dece“, rekao je Konstantinidis i dodao da je oprez na početku bio neophodan.

„Kada u našoj zemlji bude registrovana vakcina za decu od pet do 12 godina, ja ću je preporučiti“, napomenuo je on.

Govoreći o vakcinaciji dece predsednik Udruženja pedijatara Srbije je istakao da bi trebalo da se ugledamo na Ameriku i Izrael.

„Bilo koja vakcina je bolja od nijedne. Ne vodim računa o proizvođaču i svaku vakcinu koja bude odobrena u Srbiji preporučiću za davanje deci. Vakcinacija je civilizacijska tekovina. Vakcina je ispitana na više od 10.000 dece. Nuspojave su ređe i manje nego nakon vakcinacije protiv morbila. To su bol u ruci i eventualno blago povišena temperatura. Miokarditis je toliko redak da sve statistike kažu da je rizik od ove tegobe zanemarljivo mali u odnosu na korist koju donosi vakcina. Više nuspojava nakon vakcinacije imaju odrasli nego deca i kod dece je vakcina delotvornija nego kod odraslih“, rekao je Konstantinidis i istakao da ne postoji nijedna medicinska procedura bez nuspojava.

„Molim roditelje i uopšte sve ljude da formiraju mišljenje na osnovu naučnih dokaza, a ne priča „rekla-kazala“. Pedijatri moraju da poštuju odluku struke. Oni pedijatri koji roditeljima kažu da sačekaju sa vakcinacijom dece protiv korone to ne bi smeli da rade. Sve evropske i svetske medicinske organizacije donele su preporuku da se vakcinišu sva deca. Ukoliko hoće da rade u skladu sa strukom i Hipokratovom zakletvom, i da daju informacije zasnovane na dokazima, ne smeju da odgovaraju roditelje od vakcinacije dece“, rekao je predsednik Udruženja pedijatara u „Uranku“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …