Home / TEMA DANA / UDARNO! „VUČIĆ JE SVE SLAGAO! OBMANUO JAVNOST OKO SPORAZUMA O RUSKOM GASU- OVO JE ISTINA!“

UDARNO! „VUČIĆ JE SVE SLAGAO! OBMANUO JAVNOST OKO SPORAZUMA O RUSKOM GASU- OVO JE ISTINA!“

Šta se zaista dogodilo na sastanku Aleksandra Vučića i Vladimira Putina? Ne samo da je Vučić dobio crveni svetlo za rešavanje kosovskog pitanja van Rezolucije 1244, već je isplivala i istina o ceni gasa, koju je Vučić „izborio“.

Detalje je otkrio Miroslav Parović, life Narodnog slobodarskog pokreta:

– Aleksandar Vučić nije nikakav vrhunski pregovarač niti je na bilo koji način cenjen u Rusiji već se na sastanku sa Vladimirom Putinom pozvao na klauzulu već postojećeg desetogodišnjeg ugovora o isporuci

ruskog gasa, a po kojoj jedna od strana može da zatraži produžetak važenja starog ugovora dok se ne uslagase svi detalji novog. Inače, postojeći ugovor na koji se u pregovorima pozvala naša strana potpisan je 2011. godine za vreme predhodne vlasti, a ključni doprinos tom povoljnom aranžmanu i tzv „naftnoj formuli“ za određivanje cene gasa dao je tadašnji ministar energetike i rudarstva, prof. dr Petar Škundrić kojeg je lično Vučić osumnjičio da je pomogao demonstracije sedmog jula prošle godine.

Važan podatak je i to da je naprednjačka ministarka Zorana Mihajlović tražila 2013. Godine, prilikom aneksiranja ugovora sa Gaspromom, da se ne potpisuju dugoročni ugovori o isporuci gasa kao i da se promeni

formula za računanje cene. Da je tada to prihvaćeno umesto 270 dolara plaćali bismo i do 2000 bez bilo kakve garancije da ćemo dobiti isporuke čak i po tim paprenim cenama.

Ovim predizbornim marketiškim trikom propuštena je prilika da se u godini kada je završen magistralni gasovod „Balkanski tok“ i ruska gasna elektrana u Pančevu definiše povoljni desetogodišnji ugovor o isporuci gasa Srbiji.

Takođe, treba reći da je ovim u osnovi lošim potezom Srbija sebi vezala ruke u pregovorima oko naših potraživanja koja imamo u odnosu na Gasprom, a koja se mere u stotinama miliona evra. Ali pošto Vučić razmišlja samo o sebi lično i o izborima u aprilu opet je srpski interes ostao kolateralna šteta te šarlatanske politike i bolesne ambicije – otkrio je Parović.

(srbin.info)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …