Home / TEMA DANA / Ukida se Haški tribunal

Ukida se Haški tribunal

hag- sud

Teodor Meron, predsednik Haškog tribunala, izajavio je pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da očekuje da će poslednji predmeti pred tim sudom biti završeni 2017, kako je predviđeno. Meron je na Savetu bezbednosti UN predstavio podatke o napretku Haškog tribunala na okončanju preostalih prvostepenih i drugostepenih postupaka.

Tokom 2015. godine Žalbeno već je izreklo dve presude – u predmetu Popović i drugi i predmetu Tolimir, rekao je Meron i dodao da će do kraja godine, na osnovu procena predsedavajućih sudija, Haški tribunal okončati rad na svim predmetima izuzev po dva prvostepena i drugostepena postupka.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da očekuje da će prvostepene presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću biti izrečene do kraja ove godine.

Uprkos odlaganjima u prvostepenim i drugostepenim postupcima, Meron je pružio uveravanja Savetu bezbednosti da se i dalje očekuje da poslednji predmeti budu okončani tokom 2017, kao što je bilo i predviđeno u prethodnim prognozama tog suda. Meron je kao najveće izazove suda naveo zdravstveno stanje pojedinih optuženih i odlazak zaposlenih iz suda.

Suđenje Goranu Hadziću privremeno je prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog, dok je raspored suđenja Ratku Mladiću smanjen na četiri sudska dana nedeljno na osnovu preporuke lekara, rekao je Meron.

(Beta)

Check Also

UDARNO! KORONA SE „VRATILA“ U KINU: NOVI EPICENTAR ZARAZE, MILIONI LJUDI U KARANTINU! OVO SE DEŠAVA..

Kina se poslednjih dana suočava sa porastom broja zaraženih virusom korona nakon višemesečnog zatišja tokom …