Home / TEMA DANA / „Ukoliko krenemo dalje od Briselskog sporazuma saučestvujemo u uspostavljanju nezavisnosti Kosova!“

„Ukoliko krenemo dalje od Briselskog sporazuma saučestvujemo u uspostavljanju nezavisnosti Kosova!“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je pripremio određeni nacrt platforme za Kosovo i Metohiju i da će o tome nastaviti da razgovara sa Aleksandrom Vučićem posle 9. februara i povratka premijera sa razgovora u Briselu.

nikolic 3

Nikolić je u intervjuu za Sputnjik rekao da smatra da Srbija mora da opredeli svoje krajnje i trajno rešenje koje zamišlja u vezi sa KiM.

On je rekao da je to potrebno „zato što nam stalno nameću pregovore po sve novim i novim tačkama“.

„Sve mi se čini da, ukoliko krenemo dalje od Briselskog sporazuma, mi u stvari prećutno počinjemo da učestvujemo, ili da saučestvujemo, u uspostavljanju nezavisnosti Kosova i Metohije. To što je mogla država da poveri Kosovu i Metohiji, to je Srbija poverila, i tu je kraj“ istakao je predsednik Srbije.

„Mislim da će ta platforma biti doneta kad se vrati predsednik Vlade Aleksandar Vučić iz Brisela 9-10. Onda će biti na našem dnevnom redu…“, rekao je predsednik Nikolić.

Međutim, dodao je, nisu razgovarali o tome da se potpuno uđe u proceduru „uz, naravno, potpunu saglasnost nas dvojice“.

On je dodao da, pošto kao predsednik države, nema pravo da predlaže Narodnoj skupštini ništa osim izmena Ustava. Predlog vlada treba da dostavi parlamentu na usvajanje.

Nikolić je dodao da je u svim razgovorima sa predsednikom Rusije dobio uveravanja da će Rusija da podrži svaki stav Srbije. „Mi ne možemo da prodamo veru za večeru. Ne možemo da odnose sa Ruskom federacijom upropastimo time što bismo poslušali tuđe naloge. Zato ja nikako ne mogu da prihvatim da članstvom u nekoj organizaciji izgubite sebe“, rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa predsedavanjem Srbije OEBS-om i da li Srbija može da pomogne u dešavanjima u i oko Ukrajine, Nikolić je rekao da smo mnogo ranije aplicirali da kopredsedavamo sa Švajcarskom, i dobili tu čast i obavezu.

Dodao je da se desilo da su nam sada tri prijatelja u nekakvom sukobu – Evropska unija, Ukrajina, Rusija i da Srbija neće da bira ko joj je veći prijatelj. „Pitanje je hoće li neko dozvoliti da ga jedna mala država, jedan narod koji je proživeo svašta, i zato veoma iskusan, privede ‘poznaniju prava’, što bi rekli, i da se konačno taj problem reši. Ali, i ako nam to ne dozvole, i ako se taj problem ne reši, mislim da niko neće biti nezadovoljan predsedavanjem Srbije i ponašanjem Srbije“, rekao je predsednik.

Predsednik Srbije je upitan i da prokomentariše odnos sa Vučićem i navodni sukob između njih na šta je odgovorio da su to priče onih koji ne žele dobro ni Srpskoj naprednoj stranci, ni srpskoj Vladi, pa ni predsedniku… „Ja sam već tema i meta skoro svih tabloida i bezmalo svih medija, koji ruše ugled institucije predsednika Republike, a i mene lično, u pokušajima da destabilizuju taj odnos i tu harmoniju koja postoji između Vučića i mene“, rekao je Nikolić.

Kako je ocenio, Vučić je rizikovao da povuče teške poteze, sprovodi reforme koje donose lošiji život privremeno, u kratkom nastupajućem periodu od godinu ili dve dana. „To može da naiđe na velike kritike. Oni koji se ne usuđuju da ga kritikuju, oni pokušavaju da pokažu kako to ja radim – kako ja cepam stranku, kako ja… Pa ja se ne čujem sa članovima stranke uopšte! Moj sin je predsednik izvršnog odbora, i još nismo razgovarali o tome šta se dešava u stranci. To su zreli ljudi“, rekao je Nikolić.

(Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …