Home / TEMA DANA / UKRAJINSKI TENKOVI NA GRANICI RUSIJE! SNAGE SE GRUPIŠU, ZAPOČETI MANEVRI…

UKRAJINSKI TENKOVI NA GRANICI RUSIJE! SNAGE SE GRUPIŠU, ZAPOČETI MANEVRI…

Porošenko je na društvenoj mreži “Tviter” najavio da se pojačavaju snage na “najopasnijim pravcima” odakle bi neprijatelj mogao da nasrne na Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko potvrdio je da prebacuje “dopunske snage” na istočne granice, u oblasti u kojima je uvedeno ratno stanje. Čestitajući oficirima i vojnicima Dan oružanih snaga, Porošenko je na “Tviteru” najavio da se pojačavaju snage na “najopasnijim pravcima” odakle bi neprijatelj mogao da nasrne na Ukrajinu.

Ukrajinski politički vrh stalno ponavlja da je Rusija koncentrisala vrlo jaku tenkovsku grupu u blizini Ukrajine još od 2014. godine.

Prema poslednjim informacijama, ratno stanje u Ukrajini bi trebalo da traje do 26. decembra.

Mnogi, ne samo ruski, već i ukrajinski analitičari ocenjuju da Porošenko vodi ratnu kampanju sa ciljem da podigne sebi rejting pred martovske predsedničke izbore.

Ukrajinski parlament u četvrtak je raskinuo Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom. Za takvu odluku je glasalo 277 poslanika s obrazloženjem da je Rusija agresivnom politikom narušila veći deo tog dogovora.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio pre nekoliko dana da Ukrajina namerava da poništi oko 40 bilateralnih dogovora sa Rusijom. Iako je jedan broj poslanika tražio da se potpuno prekinu i diplomatski odnosi sa Rusijom, rukovodstvo u Kijevu to ipak nije prihvatilo. Ministar Klimkin je objasnio da će u Kijevu voditi računa da ne naprave sebi štetu nekim brzopletim potezom.

Američki avion iznad Ukrajine

Američka vojska je saopštila da je izvela “vanredni” let iznad Ukrajine prema Sporazumu o otvorenom nebu da potvrdi svoju posvećanost toj zemlji pošto je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda. SAD su počele da se pripremaju i da isplovi vojni brod u Crno more i zatražile su od Stejt departmenta da o tome obaveste Tursku.

Prekid prijateljstva
U odluci Vrhovne rade se kaže da Dogovor o prijateljstvu sa Rusijom prestaje da važi 1. aprila 2019. godine. Dogovor o prijateljstvu je bio potpisan 31. maja 1997. na deset godina i on se automatski produžavao ako jedna od potpisnica ne odluči da prestane da ga poštuje.

Check Also

UPOZORENJE IZ AMERIKE: STIŽE NOVI SOJ KORONE OTPORAN NA VAKCINE

Pad broja novih slučajeva zaraze korona virusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još …