Home / TEMA DANA / Upozorenje eksperata: Francuskoj, nažalost prete još krvaviji napadi, Srbija mora da bude oprezna!

Upozorenje eksperata: Francuskoj, nažalost prete još krvaviji napadi, Srbija mora da bude oprezna!

miroljub-jevticBEOGRAD – Politikolog religije Miroljub Jevtić ocenio je danas da su Srbija i region Islamskoj državi manje interesantni za izvođenje terorističkih napada od Francuske ili SAD, ali nije isključio ni takvu mogućnost.

Kada je u pitanju Francuska Jevtić navodi da je poslednji teroristički napad bio očekivan, zbog pogrešnog pristupa ovom problemu. “Posle Šarli Ebdoa i drugih terorističkih napada ova akcija je bila očekivana i najavljivana. Francuska, nažalost, može da očekuje terorističke napade ovog tipa, koji bi mogli da budu još krvaviji”, rekao je Jevtić Tanjugu.

On smatra da se Francuskoj to dogodilo i zbog potpuno pogrešne politike koju vodi od početka, kao što to prema njegovom mišljenju čine i ostale zemlje EU u odnosu na taj fenomen. Jevtić napominje da to teško govori, ali da u Francuskoj nisu hteli da uzmu u obzir činjenice na koje su ih stručnjaci upozoravali.

Na pitanje da li postoji opasnost da u Srbiji i drugim zemljama regiona dođe do terorističkih napada, Jevtić je naglasio da smo mi “u svakom slučaju manje interesantni za generalnu priču Islamske države nego što je to Francuska ili SAD”. “Ali, ako imamo ljude koji su odavde otišli da ratuju na teritoriji Sirije i Iraka u redovima Islamske države, a to su istomišljenici ili saborci ovih ljudi koji su počinili ove terorističke akte u Franuskoj i Turskoj, onda je sasvim logično da nije isključeno da to može da se desi i kod nas.

To ne znači da će se to i desiti, ali ipak ta mogućnost raste iz dana u dan”, naveo je Jevtić.

Kako kaže, za to su jednostavni razlozi, kao na primer u sportu, što se svi takmiče i žele da dostignu Novaka Djokovića u tenisu, tako i pristalici Islamske države na našim prostorima mogu naprosto da požele da pokažu da oni nisu slabiji od “onog Tunižanina” u Francuskoj, pa da izvedu takve akte na području Balkana.

“Mi smo manje interesantni od Francuske, jer nije Srbija ta koja je napravila najviše problema El Bagdadiju u Islamskoj državi koja funkcioniše na prostorima Sirije i Iraka, ali smo svakako interesantni pošto se nalazimo u granicama kalifata koji je El Bagdadi zacrtao i koji je javno obelodanio u sredstvima javnog informisanja. Vidi se iz toga da i Srbija, Hrvatska, BiH i Makedonija treba u budućnosti da budu deo te Islamske države”, rekao je Jevtić.

Jevtić kaže da se bezbednosne službe na operativnom nivou trude koliko mogu, ali smatra da ne samo službe u regionu već i zapadne službe nisu dorasle da odgovore ovom problemu, jer je kako ocenjuje, generalna slika u okviru koje deluju pogrešna.

„Odgovorno mogu da kažem da bez primenjivanja znanja koje sam stekao tokom 30 godina bavljenja ovom materijom – nisu u stanju da obave svoj posao, kao što to nisu u stanju da urade ni operativne službe zapadnih zemalja”, naglašava Jevtić.

On smatra da je neophodno uzeti u obzir ta znanja i predlaže da se pri vladi Srbije formira tim od najmanje 20 stručnjaka koji se ozbiljno bave tom materijom kako bi se bolje odgovorilo na mozaik koji treba da reši pitanje terorizma.

(Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …