Home / TEMA DANA / UPOZORENJE STRUČNJAKA: TERORIZAM STIŽE I U EVROPU!

UPOZORENJE STRUČNJAKA: TERORIZAM STIŽE I U EVROPU!

Zapad ne treba da veruje obećanjima pokreta „Taliban“  sa njegovom „fašističkom ideologijom“, jer će svaki evro koji bude poslat u pomoć Avganistanu, biti direktno prosleđen u riznicu terorista, izjavio je ekspert za islamizam Ahmad Mansur, prenosi nemački list „Fokus“.

Prema mišljenju stručnjaka, svedoci smo „neuspeha biblijskih razmera“ u Avganistanu – Amerikanci, Evropljani, ceo Zapad bukvalno je „pobegao“ iz zemlje.

Dvadeset godina vojnog prisustva u zemlji super sile kao što su SAD, i njenih mnogobrojnih saveznika, skoro 200.000 dobro obučenih i naoružanih avganistanskih vojnika, na hiljade poginulih i milijarde evra, nisu sprečile talibane da dođu na vlast.

Fotografije iz Avganistana ne samo da će se naći u udžbenicima istorije, nego će se urezati u glave svih pripadnika islamističkih organizacija, upozorava ekspert.

Kako kaže, njihova poruka je sledeća: sve što je potrebno da se pobede velike sile su ideologija, pristalice i izdržljivost. Nije bitno koliko je protivnik nadmoćniji, terorizam će ipak baciti svetsku silu na kolena, konstatuje ekspert.

Kako dodaje, taj motivišući podsticaj koji su, zahvaljujući Avganistanu, dobile terorističke organizacije širom sveta određivaće njihovo ponašanje narednih decenija i doneće čovečanstvu mnogo nevolja.

Kako bi ublažili katastrofu, pojedini političari i savetnici u poslednje vreme govore o novoj umerenoj struji „Talibana“ koja se razlikuje od organizacije koja je postojala pre 20 godina.

„Međutim, nažalost, moram da razočaram sve te optimiste: „Taliban“ nije postao umeren. On je naučio kako da se predstavlja, kao i kakve signale može da šalje Zapadu kako bi ga pridobio na svoju stranu ili kako bi se, u najmanju ruku, pobrinuo da ih Zapad ostavi na miru dok ne utvrde svoju vlast u Avganistanu“, piše Mansur.

Stoga su talibani pokrenuli svoju „čarobnu ofanzivu“, progovorili engleski na društvenim mrežama i počeli da koriste „Tviter“ i druge društvene mreže, podseća ekspert.

Međutim, što se tiče ideologije, „Taliban“ se nije promenio. Karakteriše ga „fašistička, islamistička ideologija koja želi da vlada primenjujući ideologiju iz kamenog doba“, ističe Mansur. Grupa, čija se ideologija temelji na vehabijskom, selafijskom, sunitskom šerijatu, ne može se promeniti ili postati umerena, ubeđen je autor članka.

S obzirom na to da se ideološki „Taliban“ po malo čemu razlikuje od „Al Kaide“ ili DAEŠ-a (obe su terorističke organizacije zabranjene u Rusiji), u Avganistanu će sada početi takmičenje ovih pokreta za pristalice i uticaj.

To su najbolji preduslovi za nestabilnost koja će stvoriti prostor za razvoj terorističkih struktura i pojavu novih terorista, kao što je bilo i pre 20 godina, odakle se mogu proširiti na ceo svet, objašnjava stručnjak.

Bilo kakve akcije, poput Muhamedove karikature ili izražavanje solidarnosti sa Izraelom, terorističke grupe poput DAEŠ-a i Al Kaide, doživljavaće kao napad na islam i muslimane i motivisaće islamske manjine, između ostalog i u Evropi, da reaguju na to nasiljem kako bi zaštitili ugled svoje vere.

Stoga se Zapad oslanja na loše savete ako veruje da pomoću finansijskih sredstava ili diplomatije može da ublaži situaciju ili čak da je uzme pod kontrolu, precizira ekspert.

„Svi moraju da shvate da svaki evro koji mi dajemo talibanima kako bi kupili ljudima put do slobode znači jedan evro subvencija za kršenje ljudskih prava i razvoj terorističkih struktura“, zaključuje Mansur, upozoravajući da će taj terorizam pre ili kasnije stići i do Evrope.

On savetuje da je zato važnije da se sredstva ulažu u aktivan razvoj bezbednosnih struktura, jačanje obaveštajnih službi i zajedno sa svim saveznicima pažljivo prati situacija u Avganistanu.

Izuzetno je važno da se razbiju terorističke strukture u zemlji pre nego što ojačaju ─ u Avganistanu ili van njegovih granica, apeluje Mansur u članku za „Fokus“.

(sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …