Home / TEMA DANA / UVOD U FRONTALNI RAT IZRAELA I PALESTINE?! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UVOD U FRONTALNI RAT IZRAELA I PALESTINE?! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Tel Aviv- Izraelski grad Lod, na 15 km od Tel Aviva, koji nije nije ratna zona, izgleda tako poslednjih dana.

Sinagoga u tom gradu je zapaljena, ulice su pune zapaljenih automobila i bačenog kamenja. Teško naoružana i oklopljena policija patrolira ulicama, dok su stanovnici uglavnom zatvoreni u kućama. Vlasti grada su proglasile vanredno stanje, uvele policijski čas i dovele pojačanje iz okupirane Zapadne obale, piše Index.hr.

„Te su životinje uništavale i palile. Obnovićemo, izgradićemo još veću“, besno je poručio Ejtan Šnur reporteru „Gardijana“, govoreći o svojim arapskim, odnosno palestinskim susedima koji su, kako je rekao, u četvrtak uveče zapalili sinagogu.

Ovo nije bila ni prva ni druga, nego peta sinagoga zapaljena prošle sedmice u Lodu, gradu s mešanim jevrejskim, koje je većinsko, i arapskim manjinskim stanovništvom, koji je postao žarište zastrašujućeg i praktično neviđenog uličnog nasilja koje se proširilo širom zemlje.

„Ovde žive životinje“, ponovio je Šnur, koji radi u trgovini dijamantima, pokazujući na stanove pored sinagoge. „Imam arapske prijatelje, ali ljudi između 20 i 30 godina, oni su sad mnogo ekstremniji“, kazao je on, dok iza njega tinejdžer u sinagogi viče: „Ubijte ih!“

Jasno je na koga misli – na svoje palestinske, odnosno arapske sugrađane, prenosi Index.

Na društvenim mrežama dele se i mučni snimci nasilja – prestravljena arapska porodica pokušava da spreči muškarce naoružane palicama da im provale kroz ulazna vrata, rulja palestinskih protestanata koja premlaćuje Izraelce, kao i izraelske devojke koje mašu izraelskim zastavama i veselo plešu ispred demolirane prodavnice u vlasništvu Arapa.

Takođe, jedan Arapin izboden je na pijaci Mahane Jehuda u Jerusalimu, javlja Tajms of Izrael. U Jafi je pretučen 19-godišnji izraelski vojnik koji je završio u bolnici s frakturom lobanje i krvarenjem u mozgu.

S druge strane, u većinski arapskom gradiću Um al-Fam lokalna rulja napala je jevrejsku porodicu u automobilu s troje dece koja je u grad ušla slučajno. Policija i drugi lokalci su ih spasili od pobesnele gomile.

Arapski gradonačelnik Samir Mahamid kasnije je nazvao napadnutog oca troje dece i izrazio svoj „šok i gađenje“ napadom njegovih sunarodnika.

Osmogodišnja jevrejska devojčica takođe je pogođena kamenom u glavu dok se sa svojom porodicom vozila u automobilu u blizini grada Beršeba.

INDEX.HR

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …