Home / TEMA DANA / UVOD U GLOBALNI HAOS: NAPADOM NA RUSKE ELEKTROENERGETSKE MREŽE SPREMAJU POTPUNI KOLAPS RUSIJE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UVOD U GLOBALNI HAOS: NAPADOM NA RUSKE ELEKTROENERGETSKE MREŽE SPREMAJU POTPUNI KOLAPS RUSIJE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Zamenik sekretara ruskog saveta bezednosti Oleg Kramov izjavio je u sredu da su Sjedinjene Države optužile druge zemlje za sprovođenje sajber napada kako bi opravdale pokretanje vojnih operacija protiv njih.

U intervjuu objavljenom u časopisu “Rossiyskaya Gazeta”, Kramov je rekao da SAD pokušavaju da optužbe izgledaju legitimno.

“Cilj je očigledan: legalizovati mogućnost izvođenja ne samo sajber napada već i vojne operacije protiv nepoželjnih zemalja, uključujući upotrebu nuklearnog arsenala”, rekao je.

Zamenik sekretara ruskog saveta bezbednosti rekao je da SAD „insistiraju na tome da grupa zemalja može jednostrano da izrekne kazne za sajber napade“.

Kramov: “Vašington i njegovi saveznici razumeju problem geopolitički bezbedne upotrebe kompjuterskh i komunikacionih tehnologija i njihovih interesa”.

“Svi oni koji nisu njihovi politički saveznici optuženi su za sajber napad”, rekao je.

On je dodao da SAD i njihove savezničke zemlje znaju da je veoma teško identifikovati izvor sajber napada.

„Saglasni su da bilo koja zemlja može biti proglašena krivom i na osnovu prava na samoodbranu predviđenog Poveljom UN-a tvrde da postoji mogućnost preduzimanja mera reakcije“, rekao je.

Još u junu, u New York Times-u, otkriveno je, pozivajući se na vladin izvor, da američke obaveštajne službe pojačavaju hakerske napade na ruske elektroenergetske mreže.

Prema objavi, Vašington pokušava da se infiltrira u programe koji mogu da prikupljaju informacije o ruskim elektroenergetskim mrežama i navodno ubacuju agresivne sisteme.

Pretpostavka citiranog izvora je da to ukazuje da su akcije svojevrsna uzbuna i deo plana sajber napada ukoliko odnosi između Moskve i Vašingtona postanu potpuno neprijateljski nastrojeni.

Prema objavi, nemoguće je proceniti u kojoj meri su SAD uspele da se infiltriraju u ruske energetske sisteme i u kojoj meri mogu da „izazovu zastoj“ širom zemlje ili da paralizuju njene oružane snage.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …