Home / TEMA DANA / UZBUNA U SAD: Rusija sa desantnih brodova u Siriju istovarila nepoznato oružje…

UZBUNA U SAD: Rusija sa desantnih brodova u Siriju istovarila nepoznato oružje…

Pojavile su se pretpostavke da je Rusija upravo isporučila Siriji raketne zenitne sisteme S-300. I da je to bilo ono što je pod dimnom zavesom istovareno u ruskoj pomorskoj bazi u sirijskom gradu Tartusu.

Turski monitoring-resurs „Bosforus obzerver” objavio je da je S-300 u Siriju dovezao najverovantije ruski teretni brod Sparta -2, koji je svoj `teret`utovario u matičnoj luci Novorosijsk.

Po drugim izvorima i podacima, u Tartus je stiglo već nekoliko ruskih brodova za vreme čijeg istovara je korišćena dimna zavesa

Postoje pretpostavke da je u Siriju na ovaj način stiglo „i neko drugo naoružanje. A uglavom se ukazuje na vojnu elektroniku koja može da stvara smetnje dronovima i satelitima protivnika.

O čemu god da se radi, prethodnih dana su dva velika ruska desantna broda gotovo istovremeno ušla u Sredozemno more.

Jedan kroz Gibraltar, a drugi – „Nikolaj Filjčenkov” – kroz Bosfor.

Turci su objavili da je ovaj drugi bio veoma natovaren i da su na njegovoj palubi mogli da se uoče oklopni transporteri  BTR-80 i blindirani automobili „Tigar”.

Kroz Bosfor su dan, odnosno tri dana ranije prošli i teretni „Aleksandar Tkačenko”  i veliki desantni brod „Minsk”.

Neki moskovski mediji navode da se radi o operaciji „Sirijski ekspres”, odnosno – o dostavljalju vojne opreme ruskim bazama u Hmejmimu i Tartusu i sirijskoj armiji.

Prema rečima generala Sergeja Rudskoja, načelnika Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, Rusija se može vratiti pitanju isporuke Siriji S-300. A to je nameravala i pre neku godinu, ali je odustala na insistiranje zapadnih zemalja.

(Fakti)

Check Also

PROFESOR KOČOVIĆ KOJI JE OBJAVIO TAČAN DATUM ZAVRŠETKA DRUGOG TALASA, IZNEO ŠOKANTNU PROGNOZU..

Taman kad nas je malo ohrabrio i najavio završetak drugog talasa korone za 11. septembar, …