Home / TEMA DANA / UZBUNA U SAD: Rusija sa desantnih brodova u Siriju istovarila nepoznato oružje…

UZBUNA U SAD: Rusija sa desantnih brodova u Siriju istovarila nepoznato oružje…

Pojavile su se pretpostavke da je Rusija upravo isporučila Siriji raketne zenitne sisteme S-300. I da je to bilo ono što je pod dimnom zavesom istovareno u ruskoj pomorskoj bazi u sirijskom gradu Tartusu.

Turski monitoring-resurs „Bosforus obzerver” objavio je da je S-300 u Siriju dovezao najverovantije ruski teretni brod Sparta -2, koji je svoj `teret`utovario u matičnoj luci Novorosijsk.

Po drugim izvorima i podacima, u Tartus je stiglo već nekoliko ruskih brodova za vreme čijeg istovara je korišćena dimna zavesa

Postoje pretpostavke da je u Siriju na ovaj način stiglo „i neko drugo naoružanje. A uglavom se ukazuje na vojnu elektroniku koja može da stvara smetnje dronovima i satelitima protivnika.

O čemu god da se radi, prethodnih dana su dva velika ruska desantna broda gotovo istovremeno ušla u Sredozemno more.

Jedan kroz Gibraltar, a drugi – „Nikolaj Filjčenkov” – kroz Bosfor.

Turci su objavili da je ovaj drugi bio veoma natovaren i da su na njegovoj palubi mogli da se uoče oklopni transporteri  BTR-80 i blindirani automobili „Tigar”.

Kroz Bosfor su dan, odnosno tri dana ranije prošli i teretni „Aleksandar Tkačenko”  i veliki desantni brod „Minsk”.

Neki moskovski mediji navode da se radi o operaciji „Sirijski ekspres”, odnosno – o dostavljalju vojne opreme ruskim bazama u Hmejmimu i Tartusu i sirijskoj armiji.

Prema rečima generala Sergeja Rudskoja, načelnika Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, Rusija se može vratiti pitanju isporuke Siriji S-300. A to je nameravala i pre neku godinu, ali je odustala na insistiranje zapadnih zemalja.

(Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …