Home / TEMA DANA / (UŽIVO) UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA! RANJENO DVOJE SRBA, UHAPŠENO 13, ODJEKUJU PUCNJI I BOMBE! (VIDEO)

(UŽIVO) UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA! RANJENO DVOJE SRBA, UHAPŠENO 13, ODJEKUJU PUCNJI I BOMBE! (VIDEO)

Pripadnici specijalne jedinice ROSU započeli su svoju akciju na severu Kosova i Metohije. Kako nezvanično saznajemo, oni su do sada uhapsili 13 Srba pripadnika kosovske policije. Uhapšeni su iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, i Zubinog Potoka.

11:13 – POJAVIO SE SNIMAK NA KOM SE ČUJE PUCNJAVA

Prištinski mediji objavili su snimke na kojima se navodno čuju pucnji tokom akcije pripadnika ROSU na severu KiM.

11:00 – ZAVRŠENO OBRAĆANJE VUČIĆA, NASTAVLJENA POSEBNA SEDNICA O KiM

Predsednik Srbije se obratio naciji o najnovijim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, posle čega je nastavljena posebna sednica o KiM.

10:59 – TAČI OKUPIO BEZBEDNOSNE STRUKTURE

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači u ranim jutarnjim satima okupio je na sastanku u svojoj kancelariji sve bezbednosne strukture na Kosovu, prenosi RTK2 na srpskom jeziku informacije albanskog servisa.

10:47 – POČELO OBRAĆANJE VUČIĆA U SKUPŠTINI SRBIJE

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić je u Skupštini saopštio da su uhapšena 23 pripadnika KPS srpske i bošnjačke nacionalnosti u akciji ROSU na severu KiM.

10:44 – ROSU KRENULE KA ZUBINOM POTOKU

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, pripadnici ROSU su krenule ka Zubinom Potoku.

10:38 – ROSU NA 500 METARA OD ZUBING POTOKA

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, pripadnici ROSU su trenutno zaustavile na nekih 500 metara od Zubinog Potoka. Oni su „do zuba“ naoružani.

10:28 – VUČIĆ STIGAO U SKUPŠTINU, OČEKUJE SE OBRAĆANJE

Završena sednica državnog vrha odnosno Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić stigao u Skupštinu, očekuje se obraćanje predsednika iz Skupštine.

10:25 – AP O BORBENOJ GOTOVOSTI VOJSKE SRBIJE

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

10:17 – KFOR SE OGLASIO POVODOM AKCIJE ROSU

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija tzv. Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

– Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal – rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

10:00 – OSTACI ŠOK BOMBI, OŠTEĆENI AUTOMOBILI, PROBIJENA BLOKADA

Kako saznajemo, jedinica ROSU je u opštini Zubin Potok u mestu Varage probila dve blokade koje su građani postavili na putu, kako bi se zaštitili od ove nasilne akcije.

Pripadnici ROSU tokom probijanja blokade koriste šok bombe i guraju građane.

09:45 – ZATVOREN MOST U KOSOVSKOJ MITROVICI

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u severnom delu Kosovske Mitrovice se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

09:40 – U TOKU SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

U Beogradu je u toku sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao zbog upada ROSU na sevet KiM i hapšenja Srba, pripadnika kosovske policije.

Predsednik Vučić je upozorio EU da će Srbija reagovati ukoliko se ROSU ne povuče sa severa Kosova.

09:26 – KFOR PATROLIRA IZA LINIJE DOGAĐANJA

Američki KFOR sa nekoliko džipova patroliraiza linija događaja.

09:17 – PROBIJENA I DRUGA BLOKADA

Kako saznajemo, probijena je i druga barikada. Pripadnici ROSU razbijaju barikade uz pomoć šok bombi i sklanjaju građane. U međuvremenu, postavljena je i treća barikada u opštini Zubin potok, u mestu Varage.

09:15 – OGLASIO SE HARADINAJ O HAPŠENJIMA NA SEVERU KiM

Posle tri sata oglasio se i Ramuš Haradinaj i na Tviteru napisao:

– U severnim opštinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni – napisao je on na Tviteru.

09:12 – DAČIĆ KRENUO KA ZUBINOM POTOKU

Šef srpske doplomatije Ivica Dačić, krenuo je ka Zubinom potoku.

09:10 – PUCNJAVA I ŠOK BOMBE U ZUBINOM POTOKU

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe u Zubinom Potoku, a kako saznajemo u ovom mestu čula se pucnjava i odjeknule su šok bombe. U Kosovskoj Mitrovici građani su postavili kontejnere na putu ka Bošnjačkoj mahali.

09:00 – ISTI OFICIR ROSU HAPSIO I ĐURIĆA

Kako očevici tvrde, isti oficir ROSU hapsio je i Marka Đurića 26. marta prošle godine.

08:45 – SLEDEĆA META ROSU – ZUBIN POTOK

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin Potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

08:36 – POVLAČENJE DELA ROSU

Prema našim saznanjima, ROSU se upravo u manjim kolonama povlači sa severa Kosova.

08:32 – FUNKCIONERI SRPSKE LISTE KRENULI NA KiM

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros u Kosovsku Mitrovicu da bi bili sa srpskim narodom u situaciji u kojoj je ROSU uhapsila šestoricu Srba pripadnika kosovske policije.

08:25  – DVE KOLONE VOZILA SA UHAPŠENIMA PROŠLA KROZ RUDARE

Kako se javlja sa lica mesta, dve kolone vozila sa uhapšenima upravo su prošle kroz Rudare i odlaze za Prištinu.

08:20 – PONOVO SE ČUJU SIRENE

Ponovo se čuju sirene u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

08:11- NA SPISKU 21 OSOBA ZA HAPŠENJE

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, ROSU ima spisak po kom planira da hapsi, a na njemu je 21 ime. Kako prištinski mediji javljaju, u toku je „akcija hapšenja korumpiranih policajaca“.

07:52 – ĐURIĆ: SITUACIJA JE KRAJNJE DRAMATIČNA

Kako je izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, situacija je krajnje dramatična u našoj na silu otcepljenoj južnoj pokrajini, odnosno u četiri opštine u kojima većinu čine Srbi.

– ROSU je upao na sever Kosova – od 6 časova primećeno je više kolona do zuba naoružanih šiptarskih jedinica, koje su ušle na teritoriju sve četiri opštine. Čuju se pucnji, ima i povređenih.Izvesno je da separatisti nisu samostalno izveli ovu akciju, već su imali dozvolu svojih sponzora.Predsednik Vučić je upozoravao na ovakav scenario, molili smo međunarodnu zajednicu da spreči upad kosovskih snaga, da spreči hapšenja Srba – ovo je njihova velika sramota, sramota zemalja Kvinte, koje ništa nisu preduzele da do ovoga ne dođe – rekao je Đurić u jutarnjem programu RTS.

07:50 – MUP: SPECIJALNE I POSEBNE JEDINICE U STANJU PRIPRAVNOSTI

Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije povodom upada jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije.

07:42 – GRAĐANI SE SAMI ORGANIZUJU

Kako saznajemo, Srbi iz Zubinog Potoka su se sami organizovali i blokirali put specijalnoj jedinici ROSU, koja je jutros počela sa hapšenjem Srba na severu Kosova i Metohije. Naoružani specijalci iz Prištine uputili su se sa većim brojem vozila ka Leposaviću, gde se, kako nezvanično saznajemo, čula pucnjava.

07:30 – PUNA BORBENA GOTOVOST JEDINICA VOJSKE SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti zbog upada ROSU na sever Kosova. Vučić je ranije rekao, da naše službe imaju saznanja, da Priština planira akciju hapšenja Srba na severu Pokrajine.

Građane opština na severu KiM rano jutros su probudile sirene za uzbunu.

Veći broj građana se okuplja na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, kod Spomenika Knezu Lazaru.

Podsećamo, na ovakvu akciju je već upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pogledajte video:Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …