Home / TEMA DANA / VAKCINA PROTIV KORONAVIRUSA NAVODNO ĆE MORATI U DVE DOZE! EVO ŠTA NAS ČEKA!

VAKCINA PROTIV KORONAVIRUSA NAVODNO ĆE MORATI U DVE DOZE! EVO ŠTA NAS ČEKA!

Razmak između dve doze verovatno će biti oko mesec dana, a moguće je da će nekoliko godina kasnije biti potrebna i dodatna doza. Naučnici širom sveta rade na stvaranju vakcine protiv virusa SARS-CoV-2, uzročnika covida-19, i sad već imaju naznake toga kako bi vakcina mogla da izgleda.

Dve doze su verovatne, jer je SARS-CoV-2 novi virus i niko nema antitela, prenosi hrvatski Index. Prva bi doza trebalo da pripremi imunološki sistem i pomogne mu da prepozna virus, a drugom bi se ojačao imuni odgovor. Pri prvoj dozi imunološki sistem reaguje na nešto sa čime se još nije susreo.

Potom to procesuira i zapamti, razvije antitiela i imunološke stanice, a za to mu treba oko 14 dana, kažu stručnjaci. Više od stotinu kandidata za vakcina u različitim je fazama ispitivanja širom sveta i za gotovo sve se ocekuje da će biti u režimu dve doze, rekao je imunolog i profesor javnog zdravlja na Harvardu Beri Blum.

Tačno doziranje biće jasno kad se saznaju rezultati kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na ljudima, rekla je Keli Mur, direktorka u Imunizacijskoj akcijskoj koaliciji (IAC), nevladinoj organizaciji koja u saradnji sa američkim nacionalnim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) distribuira informacije o vakcinama i bolestima koje sprečavaju.

“Odgovor ćemo imati nakon ispitivanja na ljudima. Tada ćemo znati imunološki odgovor. Testiranja na životinjama ukazuju na to da će biti potrebne dve doze”, rekla je Mur.

(B92/Tanjug)

Check Also

TAJNE SLUŽBE ZAPADA VRAĆAJU NAVALjNOG U MOSKVU DA POKUŠAJU SA NOVOM OBOJENOM REVOLUCIJOM

Autor: Prof. dr Srđan PERIŠIĆ, geopolitikolog Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je već pet meseci u središtu odnosa …