Home / TEMA DANA / „Vanredni parlamentarni izbori 24. decembra, da se raskine sa Rusijom i ispune zahtevi Zapada..“

„Vanredni parlamentarni izbori 24. decembra, da se raskine sa Rusijom i ispune zahtevi Zapada..“

vucic

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić sazvaće sednicu Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke tokom sledeće nedelje.

On će predložiti da 24. decembra budu održani vanredni parlamentarni izbori zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

Prema ekskluzivnim informacijama do kojih je “Alo!” došao u vrhu SNS-a, predsednik Republike Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić odlučio je da već naredne nedelje sazove Glavni odbor i Predsedništvo SNS i pred njih stavi na sto samo jedno pitanje.

– Predsednik Vučić će od svojih najbližih saradnika i stranačkih saboraca tražiti da se izjasne da li podržavaju njegov predlog – da se vanredni parlamentarni izbori održe 24. decembra zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda. Imajući u vidu neosporan autoritet koji Vučić ima među naprednjacima, za očekivati je da će njegov predlog biti glatko prihvaćen – kaže izvor “Alo!” iz najbližeg okruženja predsednika.

Da podsetimo, od početka septembra spekulisalo se da bi izbori za prestonicu mogli biti održani u decembru, a kao mogući termin pominjani su svi vikendi u ovom mesecu. I sam Vučić je u ponedeljak u Pančevu saopštio da je spreman da ispuni želju opozicije za novim odmeravanjem snaga među građanima.

– Dobićete izbore ako ih želite, ali nemoj posle da kukate da je Sveti Petar kriv što ste ih izgubili – odbrusio je Vučić svojim političkim oponentima.

Među dodatnim razlozima za izbore mnogi vide i želju Vučića da proveri da li su građani Srbije raspoloženi da i dalje slede njegov put, koji podrazumeva vojnu neutralnost, evropske integracije, ali i očuvanje i unapređenje odnosa sa Rusijom i Kinom, ili žele da naša zemlja postane banana država u kandžama velikih sila.

Politički analitičar Branko Radun za „Alo!“ potvrđuje da bi odnosi sa velikim silama mogli biti razlog za izbore.

– Pošto je to došlo nakon sastanka sa Brajanom Hojtom Jiem, sigurno je u vezi nekih zahteva i pritisaka koji dolaze od strane Vašingtona oko pregovora u Briselu oko Kosova. Nekako bih ovo povezao sa tim, još uvek ne znamo šta je tu bilo i kakvi su zahtevi iz Vašingtona, ali nekako mi to deluje logično. Oni su isporučili neke zahteve, pa sada vrh vlasti želi da na neki način dobije podršku. Da proveri i svoju podršku građana, a i da negde za tu neku politiku dobije novi legitimitet, jer očigledno je da tu sada postoje ozbiljni pritisci nad Srbijom oko Kosova i da prekine dobre odnose sa Rusijom – naglašava Radun.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije, ocenjuje za „Alo!“ da će ova vest izazvati oprečna reagovanja:

– Ponovo će izazvati oprečna reagovanja upravo kod onih koji su sve vreme nezadovoljni vlašću i koji žele izbore. Sada kad se pojavi vest o izborima, oni kažu – čekajte, pa šta će nam izbori. Kod njih to uvek izaziva tu vrstu kontradiktornog ponašanja – kaže Krstić.

Anđelković: Zahtevi opozicije, ili nezadovoljstvo ministrima

– U ovom momentu ova informacija mi deluje realno samo u slučaju ako postoje glasni zahtevi opozicije da dođe do parlamentarnih izbora, jer vladajuća većina ima stabilnu situaciju. Osim ako nije došlo do raskoraka u vladajućoj većini, u šta sumnjam. Ili, pak, ako Aleksandar Vučić nije zadovoljan većim brojem ministara pa želi da napravi jednu temeljnu rekonstrukciju Vlade. Što se tiče zahteva opozicije, oni zadnjih dana nisu bili intenzivni, jedino ako se nešto desilo u tom smeru – kaže za „Alo!“ politički analitičar Dragomir Anđelković.

(Alo)

Check Also

UDARNO! „SLEDEĆE NEDELJE VANREDNA SITUACIJA U BEOGRADU“ DR KON: KREĆEMO NA ZAKLJUČAVANJE GRADOVA!

„Gledamo šta se dešava oko nas i vidimo ono što nas očekuje, ali se nadamo …