Home / TEMA DANA / NEMAČKI ANALITIČAR: KONAČNI SPORAZUM STVORIĆE JEDNO NOVO KOSOVO! EVO ŠTA ĆE BITI SA SRBIMA!

NEMAČKI ANALITIČAR: KONAČNI SPORAZUM STVORIĆE JEDNO NOVO KOSOVO! EVO ŠTA ĆE BITI SA SRBIMA!

Analitičar u Savetu za politiku i demokratizaciju u Berlinu Bodo Veber izjavio je da u ovoj godini očekuje pravo resetovanje dijaloga Beograda i Prištine .

Veruje da će, kako je rekao, “konačni sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine stvoriti jedno novo Kosovo, gde će srpska i albanska zajednica za početak živeti mirno jedna pored druge”.

Veber je u intervjuu za Kosovo Onlajn rekao da je na jednoj strani, 2020. godina bila još jedna izgubljena godina u dijalogu, u smislu da poslednje tri i po godine nema pravih pregovora o konačnom sporazumu.

Sa druge strane, 2020. je bila godina u kojoj je, prema oceni Vebera, “definitivno poražena opasna ideja o razmeni teritorija”, koja bi, prema njegovom mišljenju, “jedino udovoljila ličnim interesima dva predsednika i nekolicini neodgovornih predstavnika Zapada”.

Veber smatra da bi ta ideja dovela do kolektivnog egzodusa Srba južno od Ibra, a da bi sever Kosova i Metohije završio u, kako je rekao, “nekoj autokratskoj Srbiji sa statusom slično Kuršumliji”.

Prema stavu Vebera, resetovanje dijaloga treba da vodi do početka istinskih pregovora o sveobuhvatnom sporazumu na osnovu principa iz 2014, za koje kaže da su svojevremno prihvaćeni i od strane Beograda, odnosno da je vreme menjanja granica na Balkanu prošlo.

Veber smatra da se Beograd mora okrenuti realnoj politici na osnovu činjenice da je, kako tvrdi, najvećim delom sam odgovoran za gubitak Kosova i da fokus dijaloga mora biti na normalizaciji bilateralnih odnosa i obezbeđivanju uslova za normalan život Srba na KiM.

Za Vebera je činjenica da Beograd, po katastru, poseduje 58 odsto zemljišta na KiM “priča u duhu da je Kosovo Srbija”.

“Ja verujem da čim je uspostavljen prvobitni okvir i principi pregovora, u koje spada, a zna to dobro predsednik Vučić, priznanje Kosova od strane Srbije u jednom dužem procesu implementacije konačnog sporazuma koji bi trebalo da se završi ulaskom Srbije u EU, naći će se realna rešenja i za sve otvorene bilateralne teme, uključujuću i ovu”, rekao je Veber.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …