Home / TEMA DANA / VELIKO IZNENAĐENJE! NEMAČKI USTAVNI SUD RUŠI EVROPSKU UNIJU

VELIKO IZNENAĐENJE! NEMAČKI USTAVNI SUD RUŠI EVROPSKU UNIJU

Zemlje Evropske unije koje su najviše pogođene epidemijom sada računaju na velikodušnost bogatih Nemaca, Holanđana i Skandinavaca.

Međutim, Ustavni sud Nemačke odbavio je „praksu vlasti EU da pomažu siromašnim članovima Unije na račun zemalja donatora“.

Ovo nije udar samo na očekivanja Italije, Španije, Francuske i nekih manjih i manje značajnih čalnica Unije. Ovo je udar u samu konstrukciju EU!

Poznati spoljnopolitički ekspert iz Berlina Aleksander Rar već je ukazao:

„Ustavni sud za Nemce nije manji autoritet nego što je papa za revnosne katolike. Ovo je prvi put nakon Drugog svetskog rata da svojom odlukom dovede u pitanje delovanje neke od institucija EU. U ovom slučaju – Evropske centralne banke (ECB). Ono što se događa ne može se preceniti“.

Rar je u nastavku rekao: „Sada je teško zamisliti sve posledice te odluke, ali je već jasno da su nemačke sudije nanele sudbonosni udarac jedinstvu Evropske unije“.

Nemački ekspert objašnjava i zašto:

„Zemlje Južne Evrope, poput Španije i Italije, koje je korona virus najviše pogodio, očekuju da će bogati Nemci, Šveđani i Norvežani otvoriti kreditnu liniju za njih ili stvoriti nekakvo zajedničko finansijsko telo, fond koji će im pomoći da se izbore sa posledicama krize. Jednostavno rečeno: nadaju se da će jače i stabilnije ekonomije EU obezbediti njihove potrebe. Međutim, zemlje Severne Evrope – kao što i odluka našeg Ustavnog suda pokazuje – nisu spremne na to“.

Njegova je procena da je Ustavni sud Nemačke u suštini zauzeo stav: interesi nemačkih građana veći su i važniji od interesa Evropske unije u celini.

Povodom pretnji koje se već čuju u Italiji i Grčkoj – daće te zemlje, ako izostane „evropska solidarnost“, napustiti EU, Rar kaže:

„Situacija je veoma komplikovana. Niko ne zna kako će odluka nemačkog Ustavnog suda uticati na situaciju u EU. Ali, činjenica je da je najviši nacionalni pravosudni organ u Nemačkoj osudio politiku Evropske centralne banke i proglasio je za neustavnu – više je nego važna“.

Od početka korona-krize, ECB je otkupila dugovanja državnih i privatnih preduzeća širom Evrope. Tada je počela da štampa novac, Ustavni sud Nemačke je ECB faktički optužio i da `jede` zajedničku valutu“ i da je otkup dugova zasnovao na „neproporcionalnosti“ koja je na štetu Nemačke i država-donatora.

„Naravno, naglašava Rar, sada će ECB reći: nemački Ustavni sud za nas nije merodavan niti prepreka. Mi smo Evropa. Međutim, i Nemačka je Evropa. Štaviše, njena najjača ekonomija. Berlin može izaći iz igre odbijanjem da podrži politike ECB-a.

I šta onda? Odluka nemačkog Ustavnog suda može postati model ponašanja u drugim zemljama jer se više neće plašiti da donose slične odluke. To će biti još jedan udarac strukturi Evropske unije. Brisel će morati da uloži ogromne napore da konsoliduje Uniju. A neizvesno je hoće li u tome uspeti“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …