Home / TEMA DANA / VODEĆA SVETSKA NAUČNICA TVRDI: SVETU PRETI DALEKO SMRTONOSNIJA PANDEMIJA, RADI SE O OVOM VIRUSU

VODEĆA SVETSKA NAUČNICA TVRDI: SVETU PRETI DALEKO SMRTONOSNIJA PANDEMIJA, RADI SE O OVOM VIRUSU

Nipa virus, koji može da usmrti više od polovine onih koji ga dobiju, jedna je od sledećih velikih pretnji za izbijanje pandemije na svetskom nivou, upozorila je naučnica Sara Gilbert, koja je učestvovala u kreiranju AstraZeneka vakcine.

Gilbert je za britanske medije istakla da vakcina protiv ovog virusa još uvek nije ni na vidiku, a ona smatra da bi bilo “pogubno” ako se razvije u smeru da se širi jednakom brzinom kao i kovid, prenosi “The Sun”.

“Nešto čega su svi sada svesni jeste kako se SARS-CoV-2 proširio svetom. Mutirao je, evoluirao i završili smo sa delta sojem koji je veoma zarazan. Ako dobijemo delta varijantu (evoluiranu tako da bude zaraznija) Nipa virusa onda bismo odjednom imali visoko prenosiv virusa sa 50 odsto smrtnosti “, rekla je ona.

Sara je pre početka rada na razvoju AstraZeneka vakcine u januaru prošle godine, rafila na vakcinama za Nipa virus, Lasa groznicu i MERS. Ipak, njen rad je unazađen otkako je počela pandemija.

“Tokom pandemije smo naučili da možemo brže i bolje, sada želimo da primenimo te lekcije, ali su nam i dalje neophodna sredstva za to. Potrebne su nam zalihe vakcina protiv ovih patogena za

koje već znamo, jer kako će izgledati ako odjednom dođe do velika epidemije Nipa virusa koji se širi svetom? Na to sumnjamo godinama i počeli smo da pravimo vakcinu pre pet godina, ali još uvek nije gotovo”, ističe Gilbertova.

Nipa virus je na vrhu liste deset prioritetnih bolesti koje je Svetska zdravstvena organizacija identifikovala kao potencijalne uzroke budućih epidemija. Naučnici su prošle godine za “The Sun” potvrdili da bi Nipa virus zaista “mogao da bude pokretač nove pandemije”.

Južna indijska država Kerala morala je u septembru da hitno reaguje kako bi zaustavila potencijalno izbijanje žarišta ovog virusa. Do toga je došlo kada je 12-godišnji dečak umro od ovog virusa, što je dovelo do izolacije stotine njegovih bliskih kontakata.

U početku ovaj virus izaziva temperaturu, glavobolju i respiratorne simptome, pre nego što dovede do oticanja mozga i kome. Nipa se sa ljude prenosi sa životinja, a sumnjalo se da ga prenose svinje koje su se zarazile jedući voće sa tragovima pljuvačke ili mokraće slepog miša.

Najveći rizik od izbijanja epidemije Nipa virusa postoji u zemljama kao što su Kambodža, Indonezija, Madagaskar, Filipini i Tajland

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …