Home / TEMA DANA / Vodeći stručnjak za noviju istoriju Balkana, Ruskinja Ponomarjova: Kosovo je bomba usporenog dejstva, Evropa će platiti za sve što je tamo radila i još..

Vodeći stručnjak za noviju istoriju Balkana, Ruskinja Ponomarjova: Kosovo je bomba usporenog dejstva, Evropa će platiti za sve što je tamo radila i još..

Prema nivou banditizma i isprepletenosti kriminala i vlasti, današnja fantom-država Kosovo može se uporediti jedino sa afričkom državom Zair u drugoj polovini sedamdesetih godina. Po haosu i nesigurnosti koja vlada na Kosovu, ono se može uporediti sa Avganistanom i Libijom posle zapadne vojne intervencije.

ponomarjova

Nevolja je tim veća što se Kosovo nalazi u Evropi, koja je godinama dokazivala kako je primer demokratije i ljudskih sloboda.

Ovo, za „Novosti“, kaže Jelena Georgijevna Ponomarjova, autorka knjige „Razbojnička država – Kosovo u svetskoj politici“, koju je objavila izdavačka kuća „Evrobuk“, u prevodu Antonele Bijelić.

Profesor Teorije međunarodnih odnosa u Institutu za međunarodne odnose pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Ponomarjova će svoje delo predstaviti beogradskoj publici večeras od 18 sati, u Privrednoj komori Srbije. Ponomarjova je pisala i o kriminalizaciji Kosova posle otimanja te srpske južne pokrajine, a zapažena je i njena knjiga o „Kriminalnoj internacionali“.

– Da se albanska mafija bavi trgovinom ljudskim organima, drogom, pranjem novca, dobro se zna, ali se političari u Evropi prave da to ne vide, a i ne žele da priznaju, jer su mnogi od njih učestvovali u otimanju srpske teritorije i stvaranju albanske države na Kosovu i Metohiji – kaže, za „Novosti“, ruska profesorka.

– Kao što je poznati američki istraživač Šacberg na primeru Zaira pokazivao da su zapadni standardi i političke teorije daleko od realnosti banditskih država, lako se može dokazati da na Kosovu nema nikakve demokratije, već cveta kriminal.

Sve što je Šacberg napisao o Zairu sedamdesetih može se videti na Kosovu danas, gde vladaju banditski klanovi i gde cvetaju trgovina drogom i nasilje. Današnje Kosovo ima sve karakteristike banditske države, jer glavnu moć imaju mafijaške strukture – tvrdi Ponomarjova.

* Zašto Amerikanci ćute i ne komentarišu to što se na Kosovu regrutuju teroristi za ratovanje u Siriji i što je to tranzitni punkt za prebacivanje droge u Evropu?

– Dobro se zna da Amerikanci u blizini Uroševca imaju veliku bazu. Njihove vojne ali i druge obaveštajne službe imaju mnogo informacija i dosta dobru sliku o situaciji na Kosovu, ali oni namerno ćute jer im je Kosovo potrebno.

Te političare mafijaše i njihove klanove Amerikanci će iskoristiti kada im budu bili potrebni za realizovanje ličnih ciljeva. Amerikanci se prave da ne vide šta se zbiva na Kosovu iz još jednog razloga – da bi oslabili Srbiju. Sve što se radilo i što se radi na Kosovu je psihoistorijski udarac na Srbiju i Srbe.

* Da li Amerika veruju da albanski kriminalci i teroristi ne mogu biti opasnost za njih?

– Ja ne razumem Evropljane. Sada je albanska mafija postala jača i bolje organizovana od italijanske. Evropa se čudno ponaša, jer će joj se jednog dana sve to obiti o glavu. Glavni ceh za kratkovidu politiku na Kosovu i otimanje srpske teritorije platiće Evropa kad Albanci počnu da joj prave velike probleme.

* Sve češće se govori i piše da turske tajne službe rovare na Kosovu i u Albaniji i da učestvuju u projektu stvaranja „velike Albanije“. Šta vi mislite o tome?

– Iako me sagovornici iz Turske uveravaju kako njihova zemlja nije umešana u događanja na Balkanu, ja im ne verujem, jer činjenice, ipak, govore drugačije. Iz izjava najviših turskih rukovodilaca vidi se da su Turci uključeni u političke procese na Kosovu i Metohiji i na drugim prostorima na Balkanu gde je nekada bila njihova carevina.

Islam su Albanci primili od Turaka, kao i deo muslimana u BiH. Neosporno je da Turska želi da ima uticaj ne samo na Albaniju, nego i na druge zemlje gde je nekada davno bila. Ne treba zaboraviti na veliki broj građana Turske koji su poreklom s Balkana.

Strah od novog rata na Balkanu

Profesorka Ponomarjova (49) jedan je od vodećih stručnjaka za noviju istoriju Balkana. Predaje na Moskovskog državnom institutu za međunarodne odnose.

– Bojim se da na Balkanu opet ne dođe do rata – kaže Ponomarjova.

– U Makedoniji je posle izbora situacija postala još nestabilnija. Kosovo je bomba usporenog dejstva. Istorija ne prašta greške, zato Srbija mora da jača svoje savezništvo s Rusijom. Ne sme se dogoditi da ostane bez ijednog iskrenog velikog saveznika, jer sama ne može da se odbrani od agresora.

Edi Rama i velika Albanija

* Aktuelnim izjavama albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija ruska profesorka kaže:

– Poznavaoci istorije Balkana znaju da je ideja o „velikoj Albaniji“ dosta stara. Spominje se još od Prvog svetskog rata. Radi se o složenoj igri albanskih vođa. Pošto nema oštrih i odlučnih reakcija na Zapadu na izjave Rame i Tačija, jasno je da prećutno podržavaju ideju ujedinjenja svih Albanaca. Tom istom Zapadu je smetalo i smeta da svi Srbi žive u jednoj zemlji. Blaga reakcija sve govori. Zašto se ne oglasi neko od uglednijih zapadnih političara ako su zaista protiv stvaranja „velike Albanije“?

(Novosti.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …