Home / TEMA DANA / VUČIĆ JOJ DAO GLAS, ALBANIJA OD JUČE U SB UN: POČINjE LOBIRANjE ZA PRIZNANjE KIM

VUČIĆ JOJ DAO GLAS, ALBANIJA OD JUČE U SB UN: POČINjE LOBIRANjE ZA PRIZNANjE KIM

Albanija je od juče za stolom Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija i lobiraće za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim telima jer je za Albance tzv. Kosovo „sveta stvar“.

Albanija je prvi put izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN na period koji će trajati do 31. decembra 2023. godine.

Time se pohvalila albanska ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka, koja je upravo specijalno dizajniranom fotografijom i promotivnim video filmom na ovu temu čestitala svim Albancima „braći i sestrama“ na, kako je predstavila, velikom dostignuću.

Kaže da se ne radi o „poklonu“, već da je u pitanju dugogodišnje lobiranje i investiranje u diplomatiji. U pitanju je poverenje u albansku spoljnu politiku i toga da je Albanija prepoznata kao pouzdan, ozbiljan i stabilan međunarodni partner.

Najavljujući aktivnu ulogu Albanije u najvišem međunarodnom telu, Džačka je naglasila da će se posebno baviti zadatkom priznanja tzv. Kosova u Ujedinjenim Nacijama.

„Ovo je dostignuće kojim svaki Albanac svuda u svetu ma pravo da bude ponosan, počevši pre svega od naše braće i sestara na Kosovu, jer će Albanija nesumnjivo iskoristiti ovu priliku da unapredi status Kosova, proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama jer je Kosovo bilo, jeste i biće sveta stvar za Albaniju.

Radićemo za Albance, ali i za naš region da konsolidujemo dostignuća poslednjih decenija i i kako bi sprečili da ne klizimo ka destabilizaciji i tenzijama. Radićemo sa našim saveznicima i partnerima da zajednički unapredimo agendu naših zajedničkih prioriteta, čime ćemo još više konsolidovati jake veze koje nas ujedinjuju“, rekla je Džačka.

Inače, vest od 11. juna da su UN izabrale pet nestalnih članica za Savet Bezbednosti, među njima i Albaniju, te šta to znači za pitanje Kosova, za razliku od tzv. kosovske štampe, u srpskoj javnosti je prošla gotovo neopaženo.

Nekadašnji srpski ministar spoljnih poslova i kandidat za prvog čovek UN Vuk Jeremić je, međutim, više puta upozoravao na „opasnost“ od članstva Albanije u SB UN kada je u pitanju težnja da tzv. Kosovo postane članica UN, odnosno Uneska.

Tako je letos u studiju TVN1 naveo da je Srbija 11. juna „glasala“ u UN da Albanija u naredne dve godine postane nestalna članica Saveta bezbednosti i time doprinela da Albanija stekne „značajan diplomatski kapacitet“ koji će vrlo verovatno iskoristi na štetu Srbije.

„Niko o tome nije pitao Vučića, ni u skupštini ni u njegovim razgovorima sa nazovi vanparlamentarnom opozicijom. Albanija bi svoj glas u Savetu bezbednosti UN za pitanja koja su važna nekim državama mogla da ’trampi’ za podršku tih zemalja članstvu samoproglašenog Kosova u Unesku.

Prilikom glasanja za članstvo u organizaciji UNESCO nema veta Rusije i Kine, nego se članstvo stiče dvotrećinskom većinom glasova. Na prošlom glasanju za članstvo Prištine u UNESCO-u, 2015. godine, smo za dlaku izbegli poraz, a novog glasanja će biti uskoro“, rekao je tada Jeremić.

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …