Home / TEMA DANA / VUČIĆ O PROMENI IZBORNOG CENZUSA: BOJKOT OPOZICIJE NEĆE USPETI

VUČIĆ O PROMENI IZBORNOG CENZUSA: BOJKOT OPOZICIJE NEĆE USPETI

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Turski tok izuzetno važan za Srbiju zbog samostalnog i sigurnog snabdevanje gasa.

– Čuo sam glupe primedbe na društvenim mrežama, za nas je važno da imamo samostalnost i sigurnost u snabdevanju. Niko nam još nije ponudio jeftiniji i bolji gas od Rusije. Srećan sam što smo završili deo svog posla, još samo kompresorsku stanicu da uradimo. To je za nas strateška i dugoročna stvar, ne dnevno-političko pitanje – rekao je Vučić u emisiji „Hit tvit“.

Pored njega, u emisiji gostuju i novinarka Ljiljana Smajlović i direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević.

Vučić se osvrnuo na hapšenje direktora Infrastrukture u Železnicama Srbije Miroljuva Jevtića i poručio da ministarka Zorana Mihajlović nema veze s tim.

– Nema zavereničke teorije, uhvatila policija čoveka s parama na licu mesta, napravila veliki posao, pokazala da će da hapsi direktore javnih preduzeća, čisto kao suza. Nisam čuo da je Zoranu neko pominjao, lično uverenje mi je da Zorana s tim nema veze, njoj potpuno verujem – dodao je Vučić.

Upitan za pojedine komentare da je reč o predizbornom obračunu u stranci, Vučić je ironično odgovorio – „kako to, ja diktator, a nisam u stanju da uredim situaciju u svojoj stranci?“.

– Nisam smenio Nebojšu Stefanovića, ne uspevam da smenim Zoranu Mihajlović. Dobra je ta diktatura. Ona je pametno postupila i sačekala da prođe vreme, nije pokazala nervozu – primetio je Vučić.

Na pitanje da objasni dešavanja u Crnoj Gori i njegov odnos sa predsednikom Milom Đukanovićem, rekao je da je da je uvek spreman da razgovara, iako različito gledaju na stvari. Kaže i da je zahvalan našem narodu što drži glavu visoko pogidignutu.

– Ja nikada nisam bio u zvaničnoj poseti toj zemlji. Razgovarao sam sa Đukanovićem u Tiranu i izneo svoj stav, on je rekao svoj. Žao mi je što se vladajuća partija u Crnoj Gori naljutila i to se vidi iz njihovog saopštenja. Spreman sam uvek da razgovaram sa Đukanovićem, ali mi moramo da brinemo o 28 odsto Srba u Crnoj Gori – istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, voleo bi da dođe do promene, ali ne veruje da će se to dogoditi.

– Ono što je važno jeste da je ovo probudilo srpski narod u Crnoj Gori. Nismo u lakoj poziciji, ali šta da radimo – dodao je Vučić.

On je predstavnike međunarodne zajednice upitao koja prava imaju Albanci sa 25 odsto u Severnoj Makedoniji, a koja Srbi u Crnoj Gori i zatražio racionalan odgovor na nesrazmeru u broju i pravima Srba i Albanaca u te dve države.

Povodom primedbi dela društva da je manje aktivan od naroda, svestenika, navijača… odgovara da je on predsednik republike i da su njegove obaveze drugacije.

Kaže i da ga jedni optuzuju, jer nije „potegao sekiru“ na Crnu Goru, a drugi – da je kriv za navodnu „agresiju“, što mu prebacuju iz Apela 88.

– Tenkovima na Crnu Goru neću, vreme srpske neodgovrnosti je proslo – kaže Vučić i dodaje da je vreme za dogovore, ali ne na uštrb Srbije.

„Smanjenje cenzusa ide na štetu vlasti“

Govoreći o promeni izbornog zakona i smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, Vučić je rekao da opoziciji smeta ovaj predlog zbog bojkota, jer znaju da će se ubudće pravi politički život odvijati u parlamentu.

– Znam šta ih boli i sekira. Znaju da ovo mora da pozdravi svako u Evropi. Ovo se tiče političkih partija, kojoj partiji smo umanjili pravo osim SNS-u. Boli ih zato što znaju da im nikakav bojkot neće pomoći i jer znaju da će sada prava borba da se održava u parlamentu. Promenili smo zakon koji direktno ide na štetu vlasti. Razgovor će se vratiti u parlament, a ne na ulicu – dodao je Vučić.

Ta izmena ni slučajno ne zadire u prava građana, tiče se samo političkih partija, rekao je Vučić.

On je odbacio argumente protiv promene cenzusa pozivanjem na praksu da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.

Izbori neće biti 3. maja

Izbori neće biti 3. maja, rekao je večeras Vučić i istakao da će biti u ustavnom roku.

– Izbora će biti, ali ne 3.maja. Sam sam kriv što sam obećao da ih pomerim, ali mi se ta greška više neće ponoviti. Biće izbori kada zakon propisuje i onaj koji treba da odlučuje o tome a ne Tanja Fajon i Milan Antonijević. Izvinjavam se građanima Srbije, moraće da trpe političku scenu mesec dana duže – rekao je Vučić.

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …