Home / TEMA DANA / VUČIĆ OTKRIO ŠTA SE SPREMA: SITUACIJA U REGIONU SE KOMPLIKUJE

VUČIĆ OTKRIO ŠTA SE SPREMA: SITUACIJA U REGIONU SE KOMPLIKUJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se stvari u regionu komplikuju i poručio da Srbija ne želi probleme, te najavio da će sutra o situaciji u BiH razgovarati sa političkim predstavnicima Srba iz Republike Srpske.

On je najavio da će o situaciji u BiH sutra razgovarati sa predstavnicima svih značajnijih stranaka iz RS, sa liderom SNSD Miloradom Dodikom, SDS-a Mirkom Šarovićem, PDP-a Branislavom Borenovićem i drugima.

„Svi ćemo da razgovaramo o tome, jer želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije. Ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir“, rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da zato situacija nije laka i da ga predstavnici međunarodne zajednice, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, pitaju i za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Vučić je preneo da uvek svima ponavlja da se Srbija ne meša u njihove odnose, te da je Srbija ćutala i kada su Severna Makedonija i Crna Gora, odlučivale o NATO, jer je to unutrašnje pitanje svake zemlje.

„Mi nećemo u NATO, Srbija je vojno neutralna i zato ćemo da se naoružamo i opremimo, da možemo da čuvamo svoje nebo i zemlju od svakoga“, poručio je Vučić.

Dodao je da za godinu ili dve mnogo „snažnijim blokovima neće biti lako da udare na Srbiju, čime smo zemlju sačuvali“, te naveo da se Srbija ne oprema da bi nekog napala, već upravo iz preventivnih razloga.

„Ali, suština je u tome da mi se čini da se komplikuju stvari u regionu i da je bolje rešavati ih, nego ih ostavljati za buduće vreme, jer u tom budućem vremenu jedna iskra može da napravi velike probleme sa sve nas. Ja se nadam da ih niko ne želi, a siguran sam da ih Srbija ne želi“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je još da će sledeće nedelje, tokom Generalne debate na Generalnoj skupštini UN, imati veliki broj sastanaka sa svetskim zvaničnicima i da će ti razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.
„Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku. Sa ljudima iz EU, mnogo bilateralnih susreta, opet sa kancelarkom Merkelovom, što je za mene zadovoljstvo“, rekao je Vučić za TV „Pink“.

Na konstataciju novinara da Merkelova tamo ide na dan i po, a da je tražila sastanak sa njim, predsednik Srbije kaže da ga je to iznenadilo ali da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje.

On je rekao da će u Njujorku razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.

„Ti razgovori su teški. Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću ići u nedelju ili ponedeljak jer Tramp zakazuje neke religijske skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom“, rekao je Vučić.

Najavio je i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade.

„On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost“, rekao je on.

Ukazao je da će 1. oktobra biti doneta važna odluka u EP, vezano za potvrdu kandidata za evropske komesare.

„Mislim da za jednog od predloženih komesara neće dozvoliti izbor. Da li će to pokušati da urade s Tročanijem, što bi bila velika šteta jer je on iskreni prijatelj Srbije, ili sa poljskim, rumunskim kandidatom jer imaju tobož neke primedbe… Moraju da pokažu mišiće na nekom. Za nas je strašno važno da naši mađarski prijatelji budu u resoru za proširenje“, rekao je Vučić, napomenuvši da mu je to nedavno najavio i mađarski premijer.

Kako je rekao, uskoro će se i privatno sastati s Viktorom Orbanom u Beogradu i razgovarati o važnim temama.

„Imaćemo značajniju podršku trojke iz Višegradske grupe. A borićemo se i za podršku Poljske za srpski put ka EU“, dodao je Vučić.

Upitan da li se odnos SAD promenio prema Srbiji, Vučić kaže da to tako izgleda kada se gleda površinski.

„Ali, to nije realno. Američki ambasdor Kajl Skot sada odlazi. Iako smo imali razgovore koji su neretko bili teški i ja sam jednom preterao i nisam mu se izvinio ni tada, ni danas, niti ću, ali sam preterao i dozvolio sebi da koristim reči na koje nemam pravo, on se borio za bolje odnose SAD sa Srbijom. Ni američkom abasadoru nije lako da radi u Srbiji imajući u vidu odnos javnog mnjenja. Sad na kraju želim da mu se zahvalim“, rekao je on.

Danas otvoreno, neskriveno razgovaramo, nikom ne služimo, ali otvoreno razgovaramo.

„Da li su oni promenili stav, da li je on bolji? Ne bih rekao“, kaže Vučić i dodaje da mu nije stalo da ovde dobije jedan, dva odsto podrške, a da nekog obmane.

„Za nas je to težak posao. SAD očekuju od Srbije, videli ste u pismu predsednika Trampa, da prizna nezavisnost Kosova. Nemojte da obmanjujemo narod. U nešto blažoj formi, ili će to ostaviti za kraj dijaloga, to će reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo. Tako stoje stvari na Zapadu. Šta mi u međuvremenu uspevamo — da ukažemo na svoju poziciju“, zaključio je on.

(Tanjug)

Check Also

„VUČIĆ PODIŽE MIG-ove I ŠALJE TENKOVE DA BI POKRIO IZDAJU KIM“ (VIDEO)

Već nekoliko dana režimski mediji pišu (čak i slikaju oklopna vozila) o tome kako je …