Home / TEMA DANA / Vučić priznaje da više nije siguran da li će Evropska unija preživeti!

Vučić priznaje da više nije siguran da li će Evropska unija preživeti!

Evropa nije pronašla zajedničko rešenje za migrantsku krizu i svi sada čekaju da nemačka kancelarka Angela Merkel nešto učini, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakavši da je Evropi potrebno snažno liderstvo.

vucic

Vučić je u svom obraćanju na 5. Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da je za aktuelne izazove potrebno sveobuhvatno rešenje, jer, kako je rekao, u suprotnom nije siguran da će EU preživeti.

Govoreći na temu „Može li Evropa redefinisati sebe?“, premijer je naglasio da je Srbija spremna da ponese odgovornost čak i veći teret od nekih zemalja EU i da prihvati sistem kvota iako nije članica.

Premijer smatra da je potrebna redefinisana Evropa, ali da je pitanje kako to učiniti i koje elemente uključiti, jer nije lako pronaći rešenje.

„Danas vidimo da imamo svakodnevno nove događaje koji na različit način utiču na našu realnost i podvlače da nema pravi odgovor. Migrantska kriza je pokazala mnogo slabosti koje ne znamo kako da rešimo“, objasnio je premijer.

Evropa, kazao je, nije pronašla zajedničko rešenje za migranstku krizu i da svi čekaju da nemačka kancelarka Angela Merkel nešto učini.

Bilo je pokušaja za rešenje, rekao je premijer Vučić izrazivši nadu da će Merkelova nastaviti da deluje u tom pravcu.

Na drugoj strani, neke zemlje EU imaju sopstveni pristup i politike, a niko ne može prepoznati pravu strategiju i taktike, rekao je i istakao da ne govori samo o EU, već i o zemljama koje nisu članice EU, a koje čekaju rešenje od Unije.

„Kada je Evropa bila kontinent bez većih problema i imala puno novca da daje svakoj zemlji Unije, pune fondove na raspolaganju članicama, bilo je dobro vreme i nije bilo različitih mišljenja i sukoba. Ali kod prve prepreke, rupe koja se pojavila na putu, smo videli da postoji puno problema sa kojima ćemo se suočavati i u budućnosti“, uveren je premijer.

On je kazao da je veliki broj zemalja članice EU vodio sopstvene politike, branio samo svoje interese, ne želeći jedinstvenu politiku, i ne mareći za zajedničke evropske probleme.

Vučić smatra da je Evropi po prvi put potrebno snažno liderstvo, te je izrazio nadu da će ljudi u Briselu, posebno napominjući predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, i predsednika Saveta EU Donalda Tuska, kao i predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, ali i Merkelova posebno, da učine nešto u ime svih.

„Ako to ne bude, veoma sam zabrinut zbog mogućnosti destabilizacije ne samo regiona Zapadnog Balkana, kojem mi pripadamo, već i šire“, podvukao je on.

Ocenjujući situaciju u Siriji, premijer Vučić je rekao da ona pokazuje sve slabosti naših bezbednosnih teorija, jer je jednim potezom promenjeno sve za par dana.

S tim u vezi je izrazio bojazan da ćemo biti suočeni i sa mnogim drugim potezima koji će uticati na promenu okolnosti u svetu.

„Zato Evropa, ali i čitav svet, treba da nađu što je brže moguće odgovorno rešenje. U suprotnom ćemo se suočiti sa problemima u mnogim institucijama, a nisam ni siguran da li će EU moći da preživi ako nastavimo tim putem“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

 

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …