Home / TEMA DANA / Vučić protiv “Zelene transverzale” i razmene teritorija, a Albanci otkrili zašto im gradi auto-put preko Kosova do Tirane..!

Vučić protiv “Zelene transverzale” i razmene teritorija, a Albanci otkrili zašto im gradi auto-put preko Kosova do Tirane..!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nema ni govora o razmeni teritorija s Kosovom, o kojoj je govorio Hoti, koji je rekao da Kosovu pripada i Sandžak.

Podsetimo, savetnik predsednika Kosova Redžep Hoti izjavio je juče da podela Kosova nije na dnevnom redu, a da jeste onda bi Kosovo trebalo da uzme Sandžak i deo juga Srbije.

Na tu Hotijevu izjavu Vučić je reagovao ironičnim pitanjem – da li žele da im i Orban da Kečkemet.

“Jesu li razmišljali malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumeva… Da pitamo Orbana da li će im dati Kečkemet… Šta da vam kažem na to, naravno da se šalim”, rekao je Vučić novinarima.

On je upozorio da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem tzv. “zelene transferzale”, a na njenom putu je sever Kosova – između južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, i s druge strane Ribarića, Novog Pazara i centralnog dela Srbije, Raške. “Zato im toliko smeta teritorija severnog Kosova”, rekao je Vučić.

Kaže da ne može uvek to da komenatriše, jer bi neko mogao pogrešno da razume. “I kada govorim o njihovoj ‘gladi’ za zauzimanjem severa Kosova uvek sam imao sve te argumente, i Gazivode i Valač, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insisitrali i koju sada više nijedan političar ne može da sakrije, pa čak iako se više ne radi o albanskom pitanju”, rekao je Vučić.

“To je ono što smo mi videli, što znamo i što osećamo. i to je nešto što se neće dogoditi”, zaključio je Vučić.

Na pitanje šta ako Albanci “upadnu” na sever KiM, podseća da je on to pitanje javno postavio, ali da nije dobio odgovor. Svejedno, ističe predsednik, njegov posao je da uradi sve da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost i garantujemo sigurnost našem narodu na KiM.

Kako je rekao, najvećim delom smo to do sada uspevali, uprkos brojnim organizovanim incidentima, “jer, kod njih nema slučajnih incidenata”. “To su priče za malu decu, oni to rade po komandi i uvek su radili po komandi, ali to i dalje nije dramatičnih razmera, nije ni malih i beznačajnih, ali nije ni dramatičnih”, rekao je Vučić. Dodao je da je to stoga što smo uspevali da vodimo odgovornu i pametnu politiku.

VLADA SRBIJE GRADI AUTOPUT DO ALBANIJE A OVO JE NJIHOV ODGOVOR: Treba da uzmemo Sandžak i deo juga Srbije

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova Redžep Hoti tvrdi da podela Kosova nije na dnevnom redu, ali i kada bi bila podrazumevala bi da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije. Zato, kaže, ova opcija nije moguća i vlasti u Prištini su je do sada više puta odbacili kao mogućnost.

“Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku severne Makedonije i zvanično priznanje od svih susednih zemalja, izuzev Srbije”, rekao je Redžep Hoti u intervjuu za prištinski portal Lajmi.

Dodao je da je Kosovo “organizovana institucionalna država, koja ima svoje vojne i policijske snage, jedno od čuda ovog vremena za region, pa se zbog svega ovoga može razumeti to što politička elita u Srbiji provokacijama i lažnim vestima doliva ulje na vatru” stalnim zagovaranjem podele Kosova.

“Podela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosova bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova”, rekao je Hoti.

Hoti kaže da Beograd podelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se sprečilo stvaranje “velike Albanije”, od koje, kako kaže, “srpska država ima strah”.

Stoga kosovski politički faktori treba da budu ujedinjeni kada je reč o odnosima sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, prvo je potrebno poštovati kosovski ustav, drugo je da treba postići jedinstvo političkih faktora o ovom pitanju, a kao treće, Hoti je naveo, da “Kosovo treba da preuzme svoju odgovornost, a Srbija svoju”.

Hoti za Lajmi kaže da smatra da “Beograd treba da preuzme i odgovornost za ratne zločine i invaziju na Kosovo”.

Govoreći o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, Hoti kaže da ti “pregovori treba da budu sveobuhvatni i ujednačavajući”, s obzirom na to da postoji podela između političkih stranaka o tome ko bi trebalo da vodi ovaj proces.

“Čak i platforma koju je vlada predložila za dijalog sa Srbijom, skupština je povukla kako bi pružila prostor za postizanje konsenzusa”, rekao je Hoti.

Kosovska vlada je pomenutom platformom predvidela da dijalog sa Beogradom u završnoj fazi treba da vodi predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, ali je opozicija bila protiv, pa je vlada taj predlog platforme povukla.

A Srbija gradi auto-put preko Kosova do Albanije
Vrednost novog investicionog ciklusa u infrastrukturi, sa projektima koji treba da počnu da se realizuju, iznosi oko pet milijardi evra.

To je istakla potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je za današnju “Politika” precizirala da novi investicioni ciklus, između ostalog, uključuje projekte izgradnje Fruškogorskog i Moravskog koridora, auto-puta Niš-Merdare-Priština, kao i projekat auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Prema njenim rečima, vrednost investicija koje se danas realizuju i koje su dogovorene je oko 16 milijardi evra, dok se vrednost novih investicija koje treba da počnu da se realizuju procenjuje na oko pet milijardi evra.

“Za Fruškogorski koridor imamo završenu dokumentaciju za tri deonice i četvrta se radi. Imamo Memorandum sa kineskim CRBC-om, a sledeće nedelje počinju razgovori o komercijalnom ugovoru. Očekivana vrednost izgradnje je oko 400 miliona evra. Nadamo se da bi do jeseni trebalo da se dogovorimo, a radovi ne mogu da počnu pre sledeće godine, između marta i maja“, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o drumskom Koridoru 11 i izgradnji auto-puta Niš-Merdare-Priština, potpredsednica Vlade rekla je da je za Srbiju važno da kroz Crnu Goru i Albaniju dobije izlaz na more, ali i da obezbedi auto-put za naše stanovništvo koje živi na tom području, kao i brži protok robe?

(Tanjug,RTS)

Check Also

ALEKSIĆ- NAJNOVIJE INFORMACIJE O AFERI „JOVANjICA“: KOLUVIJA SPONZOR BIA?! (VIDEO)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić na današnjoj konferenciji za medije, povodom najnovijih saznanja o slučaju …