Home / TEMA DANA / VUČIĆ U VELIKOM PROBLEMU – RUSIJA ODLUČILA: Putin i Medvedev traže referendum o EU!

VUČIĆ U VELIKOM PROBLEMU – RUSIJA ODLUČILA: Putin i Medvedev traže referendum o EU!

vucic-putin-kremlj-razgovor-politikaRusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu imperativ je da u Srbiji izdejstvuju referendum o pristupanju NATO.

Kako prenose sagovornici iz diplomatskih krugova, ali i srpskih stranaka bliskih Putinovoj partiji Jedinstvena Rusija, suština pritiska koji Moskva sprovodi na celom zapadnom Balkanu i jeste u tome da se spreči širenje NATO.

– Taj pritisak nastaviće se uprkos Vučićevoj jasnoj izjavi u intervjuu “Bildu” da od referenduma o EU nema ništa. Istini za volju, srpski premijer nijednom rečju nije pomenuo NATO kada je govorio o tome da referenduma neće biti – kaže jedan od sagovornika.

– Proces raspada EU je nepovratan, pa i referendum o tome više nije bitan, ali je veoma važno pitanje referenduma o NATO – kaže Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije.

S druge strane, nakon Bregzita, odnosno odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, Rusija i ne smatra da treba da postavlja neke posebne prepreke na evropski put Srbije.

– Jasno je da je EU u velikoj krizi nakon odluke Britanije, hteo to neko da prizna ili ne, pa će i zamajac proširenja biti značajno usporen. Samim tim, pitanje članstva Srbije u Uniji i njenog eventualnog političkog i ekonomskog udaljavanja od Rusije stavljeno je ad akta verovatno na dugi niz godina – dodaje sagovornik.

Ali Rusiji je važno da se Srbija odredi prema Alijansi, i to što pre. Taj termin bi mogla da bude sledeća godina i predsednički izbori, pa da o jednom trošku budu urađene dve stvari.

Lider SNP Nenad Popović, koji slovi za jednog od ruskih ljudi u Srbiji, kaže da je za njega vrlo važno pitanje raspisivanje referenduma protiv članstva Srbije u NATO.

– Zato smo kao partija pokrenuli inicijativu za prikupljanje 100.000 potpisa kojima možemo da tražimo raspisivanje referenduma o NATO ako to bude potrebno – kaže Popović.

On ističe da je Bregzit označio početak raspada EU, “kao što je nekada pad Berlinskog zida označio kraj gvozdene zavese”.

– Proces raspada EU je nepovratan, tako da je i pitanje referenduma o članstvu Srbije u EU postalo marginalna tema za naše građane – kaže on.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić takođe je za referendum o NATO.

Posle Bregzita, čini mi se da više neće biti evrointegracija već evroatlantskih ili samo atlantskih integracija. NATO je kod nas slobodnolebdeća kategorija. Sa druge strane, mandatar Vučić je iskusan, meri što govori, i to što nikako ne pominje NATO već nešto znači. Čini mi se da bi to uskoro moglo da dođe na dnevni red – kaže ona.

(Blic.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …