Home / TEMA DANA / VUČIĆ UKINUO GRANICE: SRBIJA, MAKEDONIJA I ALBANIJA ĆE IMATI I ZAJEDNIČKU POŠTANSKU MARKU I JEDINSTVENU TARIFU!

VUČIĆ UKINUO GRANICE: SRBIJA, MAKEDONIJA I ALBANIJA ĆE IMATI I ZAJEDNIČKU POŠTANSKU MARKU I JEDINSTVENU TARIFU!

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i generalni direktor Pošte Severne Makedonije AD Jani Makraduli sastali su se danas u Beogradu.

Oni su tom prilikom potpisali Protokol o poslovnoj saradnji između JP Pošta Srbije i Pošte Severne Makedonije AD.

Đorđević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, kako bi se građanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.

Pomenuti Protokol je potpisan samo tri dana nakon Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, održanog u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” (“Open Balkan”) i predstavlja prvi korak ka konkretizaciji dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.

“Pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima, a Protokol koji smo potpisali predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja. Danas smo

utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-komerca. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših građana i privreda”, izjavio je Zoran Đorđević, navodi se u saopštenju javnog preduzeća.

On je posebno istakao da će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži međunarodnih linija, prvenstveno prema Severnoj Americi, nacionalne avio-kompanije Er Srbija (Air Serbia) koja će, kako se očekuje, uskoro uvesti i letove ka dalekom Istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative “Otvoreni Balkan”.

“Potpisivanje Protokola o saradnji je početak praktične implementacije inicijative ‘Otvoreni Balkan’, koju su u Skoplju najavili lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća. Zato današnji dokument nije samo formalnost, jer će naša saradnja, posebno kroz razvoj e-komerca i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa”, izjavio je prvi čovek Pošte Severne Makedonije, Jani Makraduli.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …