Home / TEMA DANA / VUČIĆ VEĆ IZABRAO svog naslednika na mestu premijera…

VUČIĆ VEĆ IZABRAO svog naslednika na mestu premijera…

VUCIC VUJOVIC I NEDIMOVIC
Ministar finansija Dušan Vujović ima najviše šanse da zameni premijera Aleksandra Vučića na toj funkciji, ukoliko Vučić ostane pri odluci da se kandiduje na predsedničkim izborima, tvrde za Danas nezvanično izvori iz Srpske napredne stranke.

Naši sagovornici ističu da je Vujović „najozbiljniji kandidat jer je tehnokrata, ugledni ekonomista“, kao i da bi se njegovim izborom „sprečio sukob suprotstavljenih frakcija u SNS-u“.

„Dušan Vujović bi bio najbezbolnije rešenje… On ima izuzetnu reputaciju kao stručan, stamen, pouzdan i praktičan čovek“, komentarišu izvori Danasa.

Ipak, naši sagovornici ne „otpisuju“ ni aktuelnog šefa srpske diplomatije i lidera Socijalističke partije Ivice Dačića kada je o Vučićevom „nasledniku“ na premijerskom položaju reč.

U tom kontekstu, navodi se da je Dačić „veoma koristan Vučiću“, kao i da je značajno što je pozvao birače socijalista da podrže Aleksandra Vučića u „predsedničkoj trci“.

„Pojedini krugovi na Zapadu ne bi bili oduševljeni kada bi Dačić seo u Vučićevu fotelju, budući da lider socijalista ima bliske političke veze sa Rusijom, ali on je za razliku od Tomislava Nikolića spreman da više balansira između Brisela i Moskve, pa se smatra boljim rešenjem od Nikolića, koji je izrazito proruski orijentisan i kao takav nije nimalo omiljen u briselskim i berlinskim krugovima“, tvrde neki od naših sagovornika.

Izvori Danasa konstatuju i da treba očekivati da će u slučaju da Dačić ne postane premijer „socijalisti dobiti još ministarskih mesta, kao i funkcija u javnim preduzećima jer pokazuju da su lojalni koalicioni partner Vučiću, verniji od Tomislava Nikolića, koji je na svoju ruku odlučio da se kandiduje za predsednika države“.

Naši sagovornici takođe tvrde da su tačni navodi pojedinih medija da je Nikolić u zamenu za podršku Vučiću na izborima „tražio da bude premijer i da se vrati na čelo SNS“.

Kada je o ostalim potencijalnim kandidatima za šefa srpske vlade reč, pojedini krugovi u SNS komentarišu da Nikola Selaković „nije loš kandidat budući da je stekao političko iskustvo kao ministar pravde“, ali da pojedini naprednjaci smatraju da mu u prilog ne ide to što je „mlad“ i što bi se njegovim izborom produbio jaz među različitim frakcijama u stranci.

„Selaković nije po volji nekim frakcijama u stranci, naročito onima koji su lojalni ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ali moguće je da će on pre ili kasnije preuzeti neku značajnu partijsku funkciju, uključujući mesto zamenika predsednika SNS“, kažu naši izvori.

Komentarišući mogućnost da ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović postane prva žena premijer u istoriji Srbiji, izvori Danasa navode da „ona nema ozbiljan rejting među naprednjacima“.

Najzad, ima i onih koji tvrde da Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, „uživa ogromno poverenje Aleksandra Vučića“, ali da se „o novom premijeru ne pita samo Vučić“.

„Mnogo je faktora u igri u vezi sa izborom novog premijera, ali nije izvesno da bi naprednjaci podržali izbor Brnabić, koja je novo lice na političkoj sceni“, ukazuju naši sagovornici.

Izvori Danasa navode i postoji široko rasprostranjen stav da su pojedini narodni poslanici SNS poput Veroljuba Arsića „i dalje verni Nikoliću“, ali da su se naprednjaci koji su nekada smatrani „Tominim ljudima“, poput Bratislava Gašića, Nikole Selakovića i Marka Đurića „odavno približili centru moći, odnosno Vučićevoj frakciji“.

„Moguće je da će neki u SNS-u kojima je Nikolić ideološki bliži od Vučića napustiti redove naprednjaka u narednim danima, jer se nadaju da bi Nikolić mogao da osnuje sopstvenu stranku. Takvi ljudi vode se devizom – bolje prvi kod Tome nego peti kod Vučića“, zaključuju naši sagovornici.

(Danas.rs)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …