Home / TEMA DANA / VUČIĆEVA STRATEGIJA KOJA JE RAZBESNELA SRBIJU: PODELA KOSOVA JE JEDINA OPCIJA- ŠTA SE USTVARI DEŠAVA?

VUČIĆEVA STRATEGIJA KOJA JE RAZBESNELA SRBIJU: PODELA KOSOVA JE JEDINA OPCIJA- ŠTA SE USTVARI DEŠAVA?

Podela okupirane srpske pokrajine je jedina opcija koju Beograd drži na stolu više od tri decenije, komentariše Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, nedavnu izjavu predsednika Srbije o tome kako je o podeli ili razmeni teritorija između terorističke tvorevine Kosovo i Srbije čuo iz medija.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, navodi sledeće činjenice, u vezi sa ovom izjavom predsednika Srbije u kojoj su, izvesno je, sadržane neistine: „On je sam zagovarao ideju razgraničenja tokom 2017. i 2018. godine. Oko toga je došlo do ozbiljnog konflikta između Vučića i predstavnika civilnog društva tokom takozvanog unutrašnjeg dijaloga.“

Sonja Biserko ovakav iznenadni preokret u Vučićevom javnom nastupu, da ne zna o čemu se radi, iako je bio duboko i, takođe, javno, unutar ideje o podeli i razgraničenju kao rešenju kosovskog pitanja, podseća da je o podeli Kosova prvi govorio Dobrica Ćosić.

– Rešenje vekovnog antagonizma između Srba i Albanaca na Kosovu video je u kompromisu istorijskog i etničkog prava. Taj kompromis podrazumeva pravo Albanaca da se ujedine sa Albanijom, sa teritorijama na kojima su većina. Ćosić je na toj soluciji, prema vlastitim rečima, uspešno sarađivao sa Nebojšom Čovićem dok je bio predsednik Koordinacionog centra, potom i sa Zoranom Đinđićem, sa kojim je bio saglasan o strategiji i taktici rešavanja kosovskog pitanja (decembar 2002).

Najviše je razumevanja za to ideju pokazao Boris Tadić, koji je se ni sada ne odriče. Zbog Kosova je izgubio podršku EU. A profesor Milovan Radovanović je u svojoj knjizi „Kosovo i Metohija – antropogeografske i demografske osnove“ precizirao plan podele Kosova – ističe Sonja Biserko.

Ona podseća i da je Dobrica Ćosić 2005. godine objavio i knjigu u kojoj se zalagao za podelu srpske teritorije, koja je promovisana u gotovo svim gradovima Srbije.

– Imala je dva izdanja sa tiražom koji je za Srbiju rekordan. Prvo izdanje je 50.000 primeraka. Predsednik Vučić, kao i svi pre njega, tu strategiju su usvojili kao državnu. Oni koji smatraju da je Kosovo neotuđiva srpska zemlja nikada nisu izašli sa planom kako vide reintegraciju takozvanog Kosova u Srbiju, sem preambule u Ustavu iz 2006. Otuda ne čudi što je posle više neuspešnih pokušaja da u rešavanje Kosova uvuče Tiranu, Beograd najzad našao sagovornika u premijeru Ediju Rami. To objašnjava sporazum koji je dogovoren između Hašima Tačija, Rame i Vučića – smatra Biserko.

Dodaje da je Briselski sporazum zapeo u trenutku kad se došlo do interpretacije u vezi sa zajednicom srpskih opština. Beograd je to tumačio kao status poput onog Republike Srpske.

– Predsednik Vučić je prošle godine u junu izjavio: „Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko takozvanog Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije.“ Po raznim društvenim mrežama cirkuliše plan podele lažne države.

Izvori iz Vašingtona tvrde da je o podeli bilo reči i prilikom posete Tačija i Vučića Vašingtonu u februaru ove godine. Narednih nekoliko meseci biće ključni da li će taj plan uspeti ili ne. Mnogo zavisi od toga kako će se postaviti EU, odnosno Nemačka pre svega, i Francuska – zaključuje Sonja Biserko.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, podseća da je Vučić bio zagovornik razmene teritorija, ali i nije bio dovoljno jasan.

– Nekad je govorio o razgraničenju, nekad da ne može da se dogodi da svi dobiju sve a Srbija ništa – kaže Janjić.

Kako dodaje, Vučić se očigledno sprema za realniji pristup procesu a to znači poštovanje odluka Kontakt grupe, u kojoj je Rusija, koje su donete 2004. godine, a koje se odnose na principe rešavanja kosovskog pitanja i izričito kažu da nema promene granica.

Prema njegovim rečima, ova njegova najnovija izjava je očigledno priprema za novi krug političkih razgovora o okupiranoj srpskoj teritoriji sa Grenelom.

– Mi smo imali samo takozvane političko-ekonomske razgovore. Ali se očigledno bliži novi krug razgovora sa Lajčakom i EU. Dobro je što predsednik resetuje svoju politiku. Voleo bih da to bude i ulazak u novu politiku. Mene ta njegova izjava ništa ne zabrinjava. Deo koji bi me zabrinuo, kada bi bio istinit a nije, jeste da on čeka da mu nešto predlože. Čekanje je najopasnije. I ne verujem da Vučić nešto čeka. On spada u političare koji kreiraju situaciju – ukazuje Janjić.

Uz to kaže i da je ovo priprema za vraćanje teme Kosova na sto, a da će Vučić uraditi sve što može da ona ne bude deo izborne kampanje.

Teroristička država spremna za dijalog
Vlada lažne države pozdravila je zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske o obnavljanju dijaloga između Srbije i Kosova i istakla da je spremna da ga vodi, prenosi RTK.

Portparol vlade Perparim Krieziju rekao je za Kosova pres da je premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Srbijom, s tim što smatra da to treba da bude proces koji vodi ka sporazumu.

Server: Amerikaci bi mogli probleme da ostave Evropi

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izrazio je strahovanje da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lažni predsednik Hašim Tači mogli da postignu sporazum koji bi podrazumevao razmenu teritorija i naroda, i da takav sporazum ne bi imao podršku javnosti i destabilizovao bi zemlje u regionu i drugde.

Server je u objavljenom intervjuu za portal Kossev rekao da on ne tvrdi da će eventualni sporazum da uključi razmenu teritorija ali da neki kažu da se o tome razgovara, i da u tom slučaju ima „previše dima da ne bi bilo vatre“.

Kako smatra, sporazum neće biti lako postići, jer ne veruje da je Tači voljan da prihvati ono što će Srbija ponuditi, jer ona ne nudi tri opštine u južnoj Srbiji, a Vučić nije spreman da prihvati ono što je Tači spreman da ponudi, a što ne uključuje i Severnu Mitrovicu.

Prema njegovim rečima, za Amerikance koji su uključeni u to nisu bitni detalji nego je važan potpis na sporazum ili pismo o namerama, uz ceremoniju u ružičnjaku Bele kuće kako bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da tvrdi da je napravio veliku međunarodnu senzacionalnu vest.

Server smatra da „postoji stvarna mogućnost“ da Vučić i Tači potpišu pismo o namerama koje bi zadovoljilo Trampa, dok bi s druge strane svi problemi bili ostavljeni Evropi da ih rešava narednim mesecima i možda godinama.

(Danas.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …