Home / TEMA DANA / ZAKUVAVA SE NA BALKANU: Putin spreman u svakom trenutku da vojno reaguje protiv Amerikanaca u slučaju osnivanja vojske Kosova!

ZAKUVAVA SE NA BALKANU: Putin spreman u svakom trenutku da vojno reaguje protiv Amerikanaca u slučaju osnivanja vojske Kosova!

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova žestoko se obrušila na Vašington posle izjave Vesa Mečela da Amerika podržava formiranje vojske Kosova te da takve formacije, po proceni američkog izaslanika koji je prekjuče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nisu pretnja Srbiji niti su pretnja bezbednosti u regionu.

– Stvaranje oružanih snaga Kosova, strukture koja se ni na koji način nije približila državnoj strukturi, još više povećava i tako napetu situaciju. Dodatni faktor nestabilnosti na evropskom kontinentu predstavljaju način na koji je stvorena “struktura Kosova”, ciljevi koji su bili postavljeni prilikom odvajanja Kosova od teritorije suverene države, kao i to kako se odvijalo medijsko i političko forsiranje – rekla je Zaharova.
Da je Putin spreman u svakom trenutku da vojno reaguje protiv Amerikanaca u slučaju osnivanja vojske Kosova, ali i sve većih presija da Kosovo postane članica Uneska i Interpola, potvrđuje i ruski geopolitičar Leonid Savin. On tvrdi da će Rusija biti na usluzi u bilo kom trenutku ukoliko Srbija samo zatraži vojnu pomoć.

– Naše države imaju zvanični okvir za različite vrste saradnje, uključujući humanitarnu pomoć, ali nemaju nikakav sporazum o odbrani. Međutim, to neće sprečiti zvaničnu Moskvu da prijateljskom srpskom narodu pruži vojnu i svaku tehnološku pomoć samo ako Beograd to bude zahtevao. To bi samo ubrzalo potpisivanje zvaničnog vojnog sporazuma jer kod zvanične spoljne politike Rusije nema smetnji da se to obavi što pre. Poštujemo suverenitet drugih zemalja, ali daćemo sve od sebe da zaštitimo suverenitet Srbije kao što to činimo u Siriji – ističe Savin.

Poruka između redova

Analitičar Miroslav Lazanski ističe da će ruska podrška Srbiji biti od ogromne koristi jer SAD sada neće moći da se razmašu i ostvare tek tako svoje ciljeve.

– Mičel je došao da nam predoči kako je formiranje vojske američki projekat potpunog zaokruživanja Kosova kao samostalne države uz guranje i pritisak na Srbiju da omogući Kosovu da dobije stolicu u UN. Amerikanci smatraju da je Kosovo nezavisna država i da u tom smislu mora da ima svoju vojsku. Mi se tome protivimo, a Rusija nas podržava u tome i zastupa naš stavove. Ovo je samo znak da je spremna još energičnije da to uradi – poručuje Lazanski.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da je Zaharova Putinov glas, koji između redova poručuje svetskoj javnosti da se sa Rusima ne treba igrati.

– Iako ni u jednom aktu ne piše da oružane snage Kosova treba da se formiraju, Amerikanci i ovom posetom Mičela pritiskaju da se to sprovede u delo. Jedino Rusija tako nešto hoće i može da spreči. Zaharova indirektno govori da su u igri veoma loše namere SAD kako bi se preko takve jedne zločinačke formacije produbila balkanska kriza, koja se sigurno neće zaustaviti na Kosovu – navodi Đukanović.

Specijalci Rosu priveli troje Srba

Troje Srba uhapšeno je za navodnu trgovinu oružjem i druga krivična dela u akciji pod nazivom “Morava”, koju su izvele specijalne jedinice kosovske policije Rosu u selima Ranilug i Korminjane. Privedeni su Dejan Cvetković (35), radnik opštine Ranilug, kao i Milanka i (52) Božidar Cvetković (70) iz Korminjana.

Specijalci Rosu su pod punom ratnom opremom prvo pretresli prostorije kafane “Pariska ruža”, koja je u vlasništvu Nenada Cvetkovića, a kog nisu zatekli u restoranu. Oni su potom pretresli njegovu kuću i tom prilikom priveli Nenadovu suprugu i oca Božidara. Od tri osobe koje su privedene u ovoj akciji jedna osoba je zadržana.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo privođenje očigledan pritisak na srpsku zajednicu južno od Ibra.

– Albanci i njihovi zapadni štićenici Srbe južno od Ibra drže kao jednu vrstu talaca i na njih vrše jak pritisak kako bi pokušali da nateraju Srbe severno od Ibra i Srbiju da prihvate tzv. vojsku Kosova – poručuje Anđelković.
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

Što se Uneska tiče, nema nikakve šanse da Kosovo bude primljeno, jer nemaju dovoljno glasova. Ministarstvo kojim rukovodim i MUP intenzivno rade zajedno po pitanju Interpola i činimo sve da se to ne desi. Mi smo protiv formiranja vojske Kosova jer će to biti ozbiljna pretnja bezbednosti i stabilnosti.

(Srpski telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …