Home / TEMA DANA / „Zapad će nas uvek demonizovati, čak i ako kleknemo na kolena i tražimo milost, naći će izgovor da nas lupe čizmom u lice…“

„Zapad će nas uvek demonizovati, čak i ako kleknemo na kolena i tražimo milost, naći će izgovor da nas lupe čizmom u lice…“

U Sjedinjenim Američkim Državama su Rusiju proglasili “Carstvom zla”, optužujući Moskvu za sponzorisanje terorizma. Ranije su američke vlasti slične optužbe iznosile protiv ruskog predsednika. Međutim, Vladimir Putin je strpljivo objašnjavao novinarima kako je navikao na takve “etikete”.

O starim i novim napadima na Rusiju i građane Ruske Federacije i takozvanog “ruskog sveta” je vojni dopisnik Savezne novinske agencije (FAN), čiji je nalog ovih dana ugašen na Jutjubu, Jurij Kotenko, razgovarao s filozofom i geopolitičarem Aleksandrom Duginom. Siguran je kako napadi na Rusiju nisu ništa novo i sežu vekovima u istoriju, pa se nastavljaju se sve do danas, jer se Rusija tradicionalno takmiči i suprotstavlja civilizaciji Zapadne Evrope.

„Sukob se odvija od 9. veka, kada je Karlo Veliki uzurpirao carsku titulu. Od tada, ako ne i ranije, međusobna demonizacija dvaju civilizacija, dve kulture, istočne i zapadne, nastavlja se u okviru jednog, nekad jedinstvenog hrišćanskog romansko-nemačkog sveta. Sukobi i napadi su olakšani podelom crkava na zapadnu crkvu sa sedištem u Rimu i pravoslavnu crkvu. Dva dela hrišćanskog sveta su ušla u razdoblje teških sukoba“, rekao je Dugin.

„Rim je u tom smislu bio agresivniji. Nazvali su nas istočni šizmaticima, zapravo jereticima, a sa jereticima se ne pregovara. Da nismo imali snagu i našu moć, sposobnost odbrane naše istine, jednostavno bi nas podredili sebi“, rekao je filozof.

U moderno doba, kada verski faktor nije bio toliko važan, prešlo se na sukob sekularnih modela, koji se pretvorio u oblik nadmetanja nekoliko evropskih sila, pa je Rusija bila okosnica konzervativizma i duha Istoka.

„Sukob Britanskog Carstva i Ruskog Carstva je vođen na isti način. Neprestano smo demonizovani i govorili su kako smo “mračne, surove i zastrašujuće ubice, korumpirani, robovlasnici, nerazvijeni divlji ruski narodi koji predstavljaju pretnju svetu i čovečanstvu u celini“. Takva retorika je dominirali za vreme ove “Velike igre”, rekao je Aleksandar Dugin.

„Velika igra“ je zamenjena borbom komunističkih i kapitalističkih tabora, a Hladni rat bio je samo jedna od epizoda tog istorijskog suočavanja između Istoka i Zapada.

„Mi utelovljujemo istočni, vizantijski, slovenski element i, prema tome, demonizovani smo u svako vreme više od hiljadu godina dugog sukoba između Zapada i Istoka. Ovde nema ništa novo“, kaže filozof, podsećajući da je Regan u komunističkom razdoblju koristio termin „Carstvo zla“.

Sada se ideologija promenila i umesto komunizma se Rusiji nameće liberalizam, ali ništa se nije promenilo.

Pokušati im ugoditi je besmislen posao

„Arhetipovi rusofobije“ su Ruse od „istočnih raskolnika“ i „divljih feudalaca“ pretvorili u „neprijatelje slobode i napretka“. Kao što je opisano na Zapadu, na primer, na mesto Romanova su došli „krvavi komunisti“, a sada su to „korumpirani oligarsi“, ali to je sve jedna te ista retorika, smatra sagovornik agencije FAN.

„Optuživani smo, optužuju nas i neutemeljeno će nas optuživati za sve“, rekao je Dugin.

Ali, možda, Rusija zaista nema pravo u svemu?

„Nije bitno jesmo li u pravu ili u krivu, preduzimamo li određene radnje, zločine, iskorišćavamo li nekoga ili ne. Ako i ne počinimo, mi ćemo biti krivi za to, a onda, kako možemo dokazati da to nismo učinili? Štaviše, niko ne želi ni da sluša“, pojašnjava Dugin.

Istovremeno, želja da se na bilo koji način ugodi Zapadu, prema njegovu mišljenju, je bezuspešna i apsolutno besmislena.

„U Jeljcinovo doba, kad smo se raspali i bili spremni da nestanemo, takođe smo bili demonizovani. Čak i u takvoj robovskoj državi. Tada je rusko vođstvo lizalo cipele Zapada, ali mi nismo postali ništa bolji u njihovim očima i još uvek su nas optuživali za iste zločine i grehe. Stoga verujem da kada Vladimir Putin kaže da ne vidi ništa novo u demonizaciji, on je apsolutno u pravu“, rekao je filozof.

Demonizacija je uobičajeni „način rada demona“. To je normalno i ne morate očekivati ništa od njih. Potrebno je pravilno postupati, objasnio je sagovornik ruske Savezne novinske agencije.

To najbolje objašnjava geopolitika, koja govori o večnom dvoboju, velikom ratu na kontinentu. Reč je o konceptu za koji jedan od njegovih autora, geopolitičar Aleksandar Dugin, sugeriše da se ne sme zaboraviti.

„Mi smo kopnena civilizacija. Borimo se protiv pomorske civilizacije. Između nas traje neprekidni rat. Današnja revolucija je samo mala epizoda. Šta god Putin učinio i bez obzira na to šta Rusija radila, na Zapadu će sve biti ocenjeno negativno. Čak i ako kleknemo na kolena i tražimo milost, naći će izgovor da nas lupe čizmom u lice. To je to“, objasnio je geopolitičar.

Ne smemo da pristajemo ni na kakve ustupke

„Naši ‘zapadni partneri’, zapravo naši klasični protivnici na globalnoj šahovskoj tabli, znaju da su u ovoj dugotrajnoj i višestrukoj borbi za opstanak sve metode i tehnike dozvoljene“, nastavlja poznati ruski mislilac, kako on to zove, modernog konzervativizma.

„Niko nas neće pohvaliti zbog predaje, niko neće ispuniti nikakva obećanja iz ugovora. Razgovarao sam s Bžežinskim u Vašingtonu 2005. godine i upitao ga: ‘Obećali ste Gorbačovu da nećete uključiti DDR i zemlje istočne Evrope u NATO?’ Gledajući me u oči, mirno mi je odgovorio: ‘Mi smo ga prevarili’ “, rekao je Aleksandar Dugin.

„Našu miroljubivost i filantropiju na suprotnoj strani uvek smatraju ustupkom, dokazom slabosti, te izrazom spremnosti na kompromis, a zapravo veruju kako je to u krajnjem povlačenje i predaja položaja. To znači da je Zapadu jednostavno nemoguće ugoditi“, tvrdi ruski stručnjak.

„Ako napravimo samo korak unatrag, oni će tražiti da napravimo dva. Ako napravimo dva, zahtevaće tri. I nakon što bi preduzeli sve korake koje žele, oni će nas ispljuvati, gnjaviti i slomiti. Ustupci su beskorisni. Mislim da su svi vladari Rusije to shvatili, neki čak i iz praktičnih razmatranja“, sažeo je Aleksandar Dugin.

(Novi standard)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …