Home / TEMA DANA / ZAPAD U TEŠKOM ŠOKU: KAKO SU RUSKI “PANCIR S1” I S-400 PRELETELI NATO ZEMLJE I UŠLI U SRBIJU?!

ZAPAD U TEŠKOM ŠOKU: KAKO SU RUSKI “PANCIR S1” I S-400 PRELETELI NATO ZEMLJE I UŠLI U SRBIJU?!

Zapadne agencije izvestile su o dopremanju sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju radi učešća u vojnoj vežbi.

Rojters u tome vidi naglašeno nastojanje Moskve da na svojoj strani zadrži svog tradicionalnog saveznika u vreme kada Beograd razvija veze sa NATO i EU.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će to biti prvi put da će sofisticirani divizion raketnog sistema S-400, zajedno sa baterijom “Pancir S” učestvovati u jednoj vojnoj vežbi u inostranstvu, napominje Rojters i ocenjuje da se Rusija bori da zadrži Srbiju u okvirima svoje sfere geopolitičkog uticaja.

Ističe i da su dve zemlje ojačale obaveštajnu saradnju i prenosi da je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin nedavno rekao da Rusija i Srbija sprovode složene zajedničke operacije radi zaštite njihovih spoljnih interesa.

Britanska agencija navodi i da se Srbija oslanja na Rusiju po pitanju KiM, da snadbevanje naše zemlje prirodnim gasom zavisi od Rusije, kao i da većinsko vlasništvo u “Naftnoj industriji Srbije” ima ruski Gazprom.

Rojters tvrdi i da su vežbe počele u sredu, ali da su objavljene tek u četvrtak.

Američka agencija AP je, takođe, izvestila o dopremanju najsavremenijih sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju, ističući da Moskva pomaže svom savezniku Srbiji da ojača vojsku što, kako ocenjuje, povećava zabrinutost među balkanskim zemljama.

Prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sistem S-400 biti vraćen Rusiji posle vežbi, ali da je Srbija naručila Pancir.

Podsećajući na ratove u Jugoslaviji 1990-ih, AP napominje da je Srbija, koju opisuje kao “jedinog ruskog saveznika u regionu uprkos proklamovanom cilju pridruživanja EU”, već dobila od Rusije šest borbenih aviona MiG-29 i da očekuje isporuku jurišnih i transportnih helikoptera iz Rusije do kraja godine.

Ukazuje i na obećanje Beograda da se neće pridruživati NATO i da je odbio da se priključi sankcijama protiv Rusije, koje su uvedene zbog Ukrajine.

AP napominje i da su ruske rakete, na putu ka Srbiji, morale da prelete preko vazdušnog prostora susednih država članica NATO što će, smatra agencija, verovatno pokretnuti pitanja u NATO-u.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …