Home / TEMA DANA / ZAPAD UBRZAVA ZATVARANJE KOSOVSKOG PITANJA- BEOGRAD DOBIO SMERNICE ZA KONAČNO REŠENJE

ZAPAD UBRZAVA ZATVARANJE KOSOVSKOG PITANJA- BEOGRAD DOBIO SMERNICE ZA KONAČNO REŠENJE

Beograd i Priština uskoro bi trebalo da dobiju smernice za pronalazak konačnog rešenja kosovskog pitanja od zapadnih zemalja, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju tog lista, u tom “zadatom okviru” biće ostavljen i prostor za eventualne “amandmane”.

Ovakav način rada, prema mišljenju zapadnih lidera, trebalo bi da ubrza zatvaranje kosovskog pitanja, navode Novosti.

List dodaje da bi na samitu u Parizu, ako do njega dođe, moglo da se obelodani šta se nalazi među “preporukama”.

Novosti podsećaju da je 2005. godine kontakt-grupa ustanovila tri osnovna principa za pregovore o statusu KiM: da nema podele Kosova, da nema povratka na stanje od pre 1999. godine i da nema pripajanja Kosova susednim državama.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču Milovan Božinović smatra da se iz ponašanja aktuelnih glavnih aktera u pregovaračkom procesu može steći utisak da neki okvir za dijalog o konačnom rešenju već postoji i da su obe strane pod pritiskom da se usaglašavaju shodno tim smernicama.

Povodom poruke Bele kuće da Beograd i Priština ostave po strani ekstremističku retoriku i rade na sporazumu koji se fokusira na “uzajamno priznanje”, Božinović kaže da ukoliko se takse ukinu i dijalog nastavi, Srbija ne bi smela da dozvoli da se krene u novu priču, pre nego što se sprovede Briselski sporazum i formira Zajednica srpskih opština.

“Bila bi greška praviti kompromise oko onoga što je već potpisano. To što Srbija za ZSO traži izvršnu autonomiju nije nešto veliko. Ako bi se tu popustilo to bi samo dalje povećalo apetite Albanaca”, rekao je Božinović.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je u postojećim okolnostima teško nastaviti razgovore ako su početna pozicija Briselski sporazum i formiranje ZSO. On veruje da će se pregovori nastaviti o osnovama i principima za pravno obavezujući sporazum i konačno rešenje.

“Tu bi mogao da se nadje modus koji ne bi bio ni bezuslovno priznavanje Kosova niti bezuslovno nepriznavanje, već neko srednje rešenje. Priznanje Kosova, kako se poručuje, ne može da bude osnov za dijalog. U principima ne može da stoji: priznanje, pa sve ostalo. Može samo: sve ostalo, pa da vidimo šta ćemo sa priznanjem”, rekao je Milivojević.

On je dodao da Srbija treba da traži i garancije koje se tiču odnosa sa Zapadom i nastavka evropskih integracija. Milivojević je naglasio i da nikakvi principi pregovora ne mogu da se odnose na centralnu Srbiju, jer to nije tema.

(Novosti.rs)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE INSAJDERA: SVE ČEŠĆE FALSIFIKUJU MLEKO- EVO KAKO SE TO RADI I ZAŠTO..

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za …