Home / TEMA DANA / Zašto je Francuska baš sada “udarila” na Rusiju?

Zašto je Francuska baš sada “udarila” na Rusiju?

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus pozvao je Ruse na hitan prestanak bombardovanja u toj zemlji, jer stradaju civili. Šta se krije iza ovog apela?

francuska- vojska- vojnici

Kako tvrde francuski novinari i stručnjaci, Pariz oseća da nema nikakvog uticaja na situaciju u Siriji, već da se tu pitaju isključivo Amerika i Rusija. A pred veliki sastanak u Ženevi, Francuzi žele da se njihov glas čuje.

Kažu da Rusi treba da prestanu da bombarduju, ali u istoriji je uvek bilo bombardovanja tokom pregovora, to nije argument – kaže za Sputnjik Kristijan Šeno, novinar radija Frans enter i bivši talac organizacije Islamska vojska u Iraku.

Fabijusovu izjavu, smatra francuski novinar, treba shvatiti kao retoriku čiji je smisao odmeravanje snaga pred konferenciju u Ženevi.

– Francuska nema veliki manevarski prostor u Siriji, povremeno bombarduje, ali oni koji se pitaju su Rusi i Amerikanci. Francuzi su skrajnuti. Zato pokušavamo da se naš glas čuje pred svaki veliki međunarodni skup o Siriji, ali on je prilično neubedljiv. Svako pokušava da gura svoje pione – kaže francuski novinar.

– Pariz zna da sudbina Sirije zavisi od Rusije i Irana, Evropska unija je u ovoj krizi marginalizovana – kaže za Sputnjik Žan Mark Iluz, dugogodišnji dopisnik francuske televizije sa Bliskog istoka i iz Vašingtona.

Francuska zvanično podržava “umerenu opoziciju”, ali je pitanje ko zapravo čini ovu opoziciju.

Ko čini umerenu opoziciju

Francuska i druge zapadne zemlje vrše pritisak na različite frakcije da se ujedine i zajedno nastupe u Ženevi. Rusija, međutim, smatra da u nju ne smeju da budu uključene radikalne islamističke formacije.

– Problem je da li postoji jedna opozicija ili više njih. Znamo da je sada vode islamisti i radikalne grupe. Oni koji se smatraju ’umerenim‘, koji su u Istambulu, još uvek imaju tvrdu poziciju, ali je ona teško održiva jer nemaju veliki uticaj – objašnjava Šeno.

Rišar Labevijer, bivši glavni urednik Radio frans enternasionala, kaže da je Francuska ignorisala opoziciju unutar Sirije koja je želela dijalog sa Asadom, poput Komiteta za nacionalnu koordinaciju.

– Jedina opozicija koju Francuska priznaje je opozicija koju većinom podržava i finansira Katar i sirijski ogranak Muslimanske braće. Ona deluje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD sa ciljem da sruši režim – kaže ovaj dobar poznavalac bliskoistočnih kretanja.

Za sve je kriv Asad

Pažnja je, smatra Labevijer, usmerena na Madaj zato što žele da situaciju u ovom gradu prenesu na čitav sukob, kako bi dokazali da je odgovornost za građanski rat isključivo na Asadovom režimu.

– Ne čujemo mnogo od Fabijusa o hrišćanskim selima koja su masakrirana, o šiitskim i alavitskim gradovima koji su uništeni. Ne govori se o akcijama Saudijske Arabije u Jemenu, čija avijacija je na putu da razruši jednu od najsiromašnijih zemalja na svetu. Francuska traži od Rusije da prekine vojne operacije, iako su saudijski, američki i francuski udari neefikasni i ne ciljaju grupe poput Nusra fronta i Al Kaide u Siriji i Iraku – objašnjava ovaj novinar.

Kako smatra Labevijer, optužbe da Rusija učestvuje u vojnim operacijama protiv civila, koje je Fabijus izneo u razgovoru sa novinarima, treba uzeti sa rezervom, jer je njihov izvor Sirijska opservatorija za ljudska prava – sporan.

– U pitanju je lažna nevladina organizacija koju vode ljudi bliski Muslimanskoj braći. Zapadni novinari preuzimaju njihova saopštenja kao papagaji, jer malo redakcija ima reportere na terenu. Prenose ih bez komentara i upozorenja. Toliko o ozbiljnosti rada zapadnih novinara – kaže on.

(sputniknews)

Check Also

NOGO: VUČIĆ, MIŠKOVIĆ I BEKO SPREMAJU PLJAČKU VEKA- EVO ZAŠTO JE UHAPŠEN JOVIČIĆ! (ŠOK VIDEO)

Političar i bivši narodni poslanik, Srđan Nogo, ekskluzivno za Srbin.info je otkrio neverovatnu pljačku i …