Home / TEMA DANA / ZAŠTO SRPSKI MEDIJI ĆUTE? Ovaj čovek je bio u Srbiji! EVO ŠTA MU JE ZADATAK..

ZAŠTO SRPSKI MEDIJI ĆUTE? Ovaj čovek je bio u Srbiji! EVO ŠTA MU JE ZADATAK..

Dolazak Stiva Stiversa u Srbiju prošao je donekle neopaženo, a upravo u rukama tog američkog kongresmena i brigadnog generala Nacionalne garde Ohaja mogao bi da bude „ključ dobrih odnosa SAD i Srbije”.

Naime, Stivers bi do kraja godine trebalo da preuzme predsedavanje srpskom kokusu u SAD, s obzirom na to da se kongresmen iz Teksasa Ted Po povlači s te funkcije.

O tome kakvi su trenutno odnosi SAD i Srbije, kakvu ulogu igra Nacionalna garda Ohaja, zašto je CIA skinula OVK sa liste terorističkih organizacija, Stivers je opširno pričao prilikom predavanja na beogradskom Fakultetu za bezbednost.

– Partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije traje gotovo već 12 godina. Imali smo više od 30 zajedničkih operacija i vežbi, kao i zajedničku medicinsku misiju u Angoli. Koliko sam upoznat, trenutno radite na novoj nacionalnoj bezbednosnoj politici, a predsednik Vučić je vašu zemlju postavio na put vojne neutralnosti, kao i na put ka članstvu u EU.

S obzirom na to da se OVK nekada nalazila na terorističkoj listi CIA, ali i da je praktično bez objašnjenja 1998. skinuta s iste, studente je interesovalo koji su faktori bili presudni u pomenutoj odluci.

– Mi našu listu terorističkih organizacija često menjamo, na svakodnevnoj bazi se ubacuju i skidaju imena s nje. Ima puno komplikovanih faktora koji određuju ko će biti na listi. Zaista ne znam kako je došlo do toga da se OVK skine s nje – naveo je Stivers, a zatim dao dodatno objašnjenje.

– OVK je skinuta sa liste nakon što se američka delegacija predvođena Ričardom Holbrukom pred kamerama srela sa borcima OVK. Pretpostavljam da je postojao politički pritisak da se uklone sa liste terorističkih organizacija kako se američka delegacija ne bi obrukala, ali podvlačim da zaista ne znam zašto je to na kraju urađeno.

Srbija hrani svet

– Želim da SAD i Srbija nastave da grade dobre ekonomske, kulturne i političke veze. U tom pogledu imate kompaniju NCR iz Ohaja, koja u vašoj zemlji zapošljava na hiljade ljudi, i upravo su došli u Srbiju jer odatle mogu da idu i na Zapad i na Istok. Kada pogledate vašu poljoprivredu, imate tri milijarde evra razmene sa drugim zemljama, vi praktično hranite svet.

Na pitanje koliko su bitni nacionalni kokusi i koliko je uticajan srpski kokus, Stivers je odgovorio:

– Veoma su bitni za slanje poruka i gradnju prijateljstva. Kao što znate, ja sam član srpskog kokusa, a s obzirom na to da se Ted Po povlači, pitao sam da li mogu ja da preuzmem tu funkciju. Mislim da mogu da budem snažan glas koji će raditi na prijateljskim odnosima SAD i Srbije, zbog uloge u gardi, ali i činjenice da dolazim iz Ohaja. Veoma cenim prijateljstvo sa Srbijom, u svakom pogledu – vojnom, ekonomskom i političkom.

Pitanje propagande je bilo nezaobilazno, a američki kongresmen je dao interesantno objašnjenje.

– Nekada su priprema za napad vršene putem artiljerije, a sada se to radi propagandom i sajber-napadima. Pojedini ljudi, organizacije i zemlje žele da iskoriste situaciju na Balkanu i propagandom gurnu ljude u različitim pravcima. Najbolje što možemo da uradimo jeste da na sve informacije gledamo iz kritičkog ugla. Eto, ambasador Skot je sastavio listu tabloida koji ovde u vašoj zemlji svašta plasiraju, pa tako možete naći kako SAD i CIA planiraju da ubiju predsednika Vučića, a to zaista nije istina. S druge strane, kada sam bio ovde prošle godine i kad smo donirali medicinsku opremu klinici, to je jedva ispraćeno. Sloboda medija mora da postoji, ali mi moramo bolje da pričamo našu priču, odnosno da iznosimo činjenice. Ako su SAD i EU najveći donatori u Srbiji, ljudi to moraju da znaju. Predsednik Vučić pokušava da uradi ono što je u najboljem interesu srpskog naroda i logično je da se u tome, kada je reč o ekonomiji, gleda ka Zapadu. To je jedina opcija da se ide napred, pogotovo za ekonomiju koja raste. Ako pogledate na istok, šta će biti kada nestane gasa i nafte, a da li ga i sada oni svojim „prijateljima” dele besplatno.

(Alo)

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …