Home / TEMA DANA / ZNA SE DATUM kada će početi haos na jugu Srbije- DA LI ĆE VLAST NEŠTO UČINITI..?!

ZNA SE DATUM kada će početi haos na jugu Srbije- DA LI ĆE VLAST NEŠTO UČINITI..?!

Lideri svih stranaka, koje okupljaju Albance sa juga Srbije, zakazali su skupštinu svih svojih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe da bi vlastima iz Prištine preneli zahtev da budu deo pregovora s Beogradom u Briselu.

Albanski lideri traže ista prava koja će pripasti Srbima na Kosovu, pre svega formiranje zajednice albanskih opština po uzoru na Zajednicu srpskih opština na KiM. Još jedan od važnijih zahteva je da se jug Srbije pripoji Kosovu u slučaju da severni deo Kosova pripadne Srbiji na kraju pregovora!

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, izjavio je povodom najave albanskih partija s juga Srbije koji će u briselskom dijalogu zahtevati poštovanje reciprociteta u odnosu na ono što dobije sever pokrajine, odnosno Srbi koji tamo žive, da svaka tolerancija ima granicu.

On je u ironičnom tonu rekao kako bi baš voleo da poredi prava Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije i dodao:

– Savetujem im da se ne igraju, svako strpljenje i svaka tolerancija imaju granicu. Reagovaćemo politički, a ako treba i na drugi način. Ako misle da će nas provocirati oko bezbednosti i stabilnosti, te da smo mi laka meta, mislim da se varaju. Ostavite se toga, okrenite se politici i dijalogu – poručio je Dačić.

Kako kaže, Priština neće da ispuni ono što je potpisala u Briselu, a to je formiranje ZSO, a sada se govori da oni traže neka prava koja nemaju.

Podsetio je da su ovakve ideje, odnosno zahtevi za izdvajanje iz centralne Srbije i pripajanje Kosovu, postojali i pre političke krize, a da na sajtu prištinske vlade već deceniju stoji da kada primaju delegacije Albanaca sa juga Srbije, navode da je reč o delegaciji istočnog Kosova, što je, kako kaže, politička taktika.

– Prema tome, ja savetujem (Hašima) Tačija i ostale iz Prištine da se okrenu da rade ono što su se dogovorili u Briselu, ako hoće. Ako neće, ne moraju, a ove fatamorgane, koje žele da prave u Preševu i na drugim stranama, neka ostave za neka druga vremena – poručio je Dačić.

Radun: Potpuno očekivano

Politički analitičar Branko Radun kaže da je bilo potpuno očekivano od Albanca s juga da tako nešto zatraže, ali da su njihovi zahtevi suludi.

– Oni sad, ukoliko se otvori pitanje podele ili se konačno formira ZSO, žele da profitiraju ili da traže neku svoju autonomiju, ali to su dve potpuno različite stvari. Sever Kosova je jedna priča, a ovo je druga. Zanimljivo je naročito što Albanci nemaju većinu u opštinama na jugu, imaju samo u jednoj. Oni fingiraju, žele da prave zajednicu albanskih opština s opštinama u kojima je većina Srba – komentariše Radun.

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …