Home / AKTUELNO / ALARMANTNO STANJE- Amerika napala sirijsku vojnu bazu, više od 80 mrtvih i 100 ranjenih! Ruski vojni vrh na hitnom sastanku, očekuje se odgovor Putina!

ALARMANTNO STANJE- Amerika napala sirijsku vojnu bazu, više od 80 mrtvih i 100 ranjenih! Ruski vojni vrh na hitnom sastanku, očekuje se odgovor Putina!

sirija- vojnici- rat
Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je da će Rusija sazvati hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom napada na sirijsku armiju kod Dejr el Zora, kako prenose ruski mediji.

– Stalnom predstavniku Rusije pri UN naloženo je da hitno sazove Savet bezbednosti u vezi s ovim pitanjem. Vazdušni napadi američke koalicije na sirijsku vojsku navode da razmišljanje o tome da Bela kuća štiti borce DAEŠ-a – ocenila je Zaharova.

Ruska vojska je danas upozorila da se situacija u Siriji pogoršava i da će SAD biti odgovorne ako propadne krhko primirje, koje je na snazi u toj zemlji od ponedeljka, u skladu sa američko-ruskim sporazumom. Ovo je inači prvi put da su SAD pogodile sirijsku vojsku otkako je pre pet godina u Siriji počeo građanski rat.

Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u napadu koalicije ubijeno najmanje 80 sirijskih vojnika.

Sirijska vojska navodi da je napadom koalicije koju predvode SAD na njenu bazu u istočnoj provinciji omogućeno Islamskoj državi da napreduje u toj zoni, javlja AP. U saopštenju se kaže da je reč o “ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku” i “čvrstom dokazu američke podrške Daešu (Islamskoj državi) i drugim terorističkim grupama”.

pilot- avion 1

Ruski centar za pomirenje u Siriji takođe je uputio šefu međuresorne delegacije SAD u Ženevi pismo u kojem navodi da je umerena opozicija prekinula primirje u Siriji.

– U pismu je, takođe, navedeno da se borci gomilaju na severu provincije Hama i da je moguće da pokušavaju da izvedu ofanzivu – navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Rusije.

(Telegraf.rs)

Check Also

SITUACIJA JE DRAMATIČNA! BRANA MOŽE DA PUKNE U SVAKOM TRENUTKU: UGROŽENO 12 MILIONA LjUDI! (VIDEO)

Centralne delove Kine pogodile su poplave posle padavina za koje meteorolozi ističu da su najobilnije …