Home / TEMA DANA / U toku je rat koji se NE VODI na bojnom polju, a stručnjaci strahuju od „ARMAGEDONA“

U toku je rat koji se NE VODI na bojnom polju, a stručnjaci strahuju od „ARMAGEDONA“

U toku je rat koji se vodi u sajberprostoru „jedinicama i nulama“ umesto mecima, a glavne mete su najveće svetske banke, upozoravaju eksperti za sajber bezbednost.

– To nije hipoteza. To je dokazano, sledeći veliki rat će se voditi u sajber prostoru, a ja ću otići toliko daleko da kažem da se on već vodi – rekao je Džastin Fir, direktor obaveštajnog i analitičkog odeljenja za sajber prostor u kompaniji „Darktrace“.

Američke i evropske vlasti zabrinute su da bi moglo doći do svojevrsnog „armagedona“ izazvanog uspešnim sajber napadom na zapadne banke i druge oblasti infrastrukture od strane neprijateljskih država, nacija i drugih aktera.

Rusija i Kina velika pretnja

Dr Viktor Madeira, član Instituta Stejtkraft i bivši strateški savetnik za nacionalnu bezbednost Velike Britanije, kaže da Rusija i Kina „agresivno razvijaju i koriste svoje sajber sposobnosti protiv Zapada“.

– Pravi rat se uglavnom odvija u sali za sastanke, a ne na bojnom polju. Rusija i Kina će pokušati da podriju ili potpuno parališu međunarodni finansijski sistem ukoliko se nađu pod pritiskom – rekao je on.

Na Zapadu raste bojazan od korišćenja ruskih i kineskih električnih uređaja poput telefona i rutera koji bi mogli da ugroze nacionalnu bezbednost.

Američki sud je optužio kinesku kompaniju „ZTE“ da služi Kini za špijuniranje drugih država, a britranska obaveštajna agencija GCHQ trenutno analizira potencijalne opasnosti od korišćenja produkata kompanije „Huawei“ u britanskoj infrastrukturi.

Kako je rekao Tim Ris, trenutno je teško predvideti sve moguće posledice eventualnog uspešnog napada na finansijski sektor.

– Finansijske institucije su izuzetno dobro razvijene, u smislu tehničke otpornosti, upravo iz tog razloga. A upravo zbog toga ovde u Londonu vlada blisko sarađuje sa finansijskim institucijama da osigura da one budu snažne. To je važno da bismo zaštitili ekonomiju – rekao je Ris.

Zbog ovakvih napada sve više raste vrednost industrije za sajber osiguranje. Od 2014. godine je vrednost industrije sajber osiguranja širom sveta porasla za oko 2,8 milijardi dolara i projekcije pokazuju da će se ona povećati za još dve milijarde do 2020. godine.

Ugrožena infrastruktura od najveće važnosti

Posledice slabih sajberi odbrana u infrastrukturama od velike važnosti kao što su vodovod, transport energije i finansijske usluge mogu biti ogromne.

– Ukoliko od sajber napada ne obezbedite svoje sektore od kojih zavise životi, značaj sajber bezbednosti postaje stvaran na potpuno drugačiji način. Tada se neće raditi o ukradenim podacima, šiframa ili zdravstvenim informacijama. Tada će se raditi o tome da nećete moći da nahranite porodicu ili da idete na posao ili čak da upalite svetlo, a mi želimo da izbegnemo upravo takav scenario armagedona – rekao je Tim Finan, šef odeljenja za sajber strategiju u „Willis Towers Watson USA“.

Napadi na banke su ravni kataklizmi

Banke su posebno ranjive na napade zbog brzine kojom se transakcije vrše, količine novca i podataka koje one imaju i zbog osetljivosti finansijskih tržišta.

Uspešno koordinisani napad na banku koja je „previše velika da bi propala“ mogao bi da ima „kataklizmičke“ posledice po globalni finansijski sistem i da pričini značajnu štetu nacionalnoj bezbednosti država zapada, kažu stručnjaci za „Biznis insajder“.

– Recimo da napadnete neku od tih banaka, nastaće globalne ekonomske posledice i brine me šta će dalje uslediti. To će biti posledice po nacionalnu i po globalnu bezbednost – rekao je Tim Ris, stručnjak za sajber strategiju iz kompanije „Willis Towers Watson UK“ i nekadašnji član britanskih vojnih obaveštajaca.

Bezbednost banaka se tretira kao pitanje nacionalne bezbednosti jer je „ekonomska bezbednost jedna nacionalnoj“, rekao je Finan.

Zato je u Evropskoj uniji na snazi Direktiva o merama za obezbeđivanje najvećeg nivoa bezbednosti mrežnih i informacionih sistema (NIS direktiva), osmišljena kao prevencija scenarija „armagedona“ u vidu ojačavanja sajber bezbednosti banaka i drugih infrastruktura od najvećeg značaja.

Check Also

UZIMAJU SVO SRPSKO ZLATO: U TOKU VELIKA SEOBA KINEZA U EVROPU- BOR JE PRVI GRAD KOJEG UZIMAJU! (VIDEO)