Home / ZANIMLJIVOSTI / GROBU ISUSA HRISTA PRETI RUŠENJE: Naučnici upozoravaju da se mora brzo delovati (VIDEO)

GROBU ISUSA HRISTA PRETI RUŠENJE: Naučnici upozoravaju da se mora brzo delovati (VIDEO)

isus-grob

Naučnici upozoravaju na postojanje veoma realnog rizika od rušenja na mestu za koje se veruje da se na njemu nalazi Hristov grob.

Istraživači Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini kažu da bi Edikul, svetilište iz 19. veka sagrađeno iznad pećine za koju se veruje da je u njoj Isus sahranjen, mogao vrlo skoro da se suoči sa katastrofalnim urušavanjem ukoliko nedostaci ne budu uskoro otklonjeni.

Edikul je smešten u unutrašnjosti Crkve Svetog groba u Jerusalimu.

Naučnici su, tokom višemesečne restauracije u koju je uloženo skoro četiri miliona dolara, otkrili urušen temelj, za koji tvrde da dalje destabilizuje građevinu, koja je izgrađena iznad ruševina i mreže tunela i kanala.

Oni ističu da ima još mnogo posla da bi se otklonio taj veliki konstrukcioni nedostatak, dodajući da je još problema otkriveno u donjim slojevima ispod objekta pomoću robota-kamera.

Da je objekat nestabilan poznato je već skoro 100 godina, ali njegova restauracija nije mogla da počne ranije, pošto su se različite hrišćanske grupe sukobljavale oko staranja nad svetilištem.

Sporazum o tome postignut je u martu 2016. godine. Novi radovi mogli bi da koštaju oko 6,5 miliona dolara i da potraju još godinu dana.

Grob u kome je, po verovanju, sahranjen Isus Hristos otkriven je u sredu na ceremoniji u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije, vredne 3,4 miliona dolara.

Pogledajte video:


(kurir.rs)

Check Also

IZGOVORITE OVE REČI I DOBIĆETE MUDROST I SNAGU DA IZ TEŠKOĆA IZAĐETE KAO POBEDNICI!

Religija mora početi sa pražnjenjem i čišćenjem srca. Duša koja se obraća Bogu u svakodnevnoj …