Home / AKTUELNO / KOSOVSKO USIJANJE: „Ako formiraju ZSO, HAPSIMO“

KOSOVSKO USIJANJE: „Ako formiraju ZSO, HAPSIMO“

Dva dana posle nasilja koja su jedinice ROSU sprovele nad predstavnicima Srba na severu Kosova iz Prištine stižu nove pretnje – kosovski ministar infrastruktre Palj Ljekaj najavio je hapšenje članova Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.

– Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova – rekao je Ljekaj za KTV, i dodao da svaki korak vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je u utorak da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade kao i da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formirati 20. aprila, na godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma – Zajednicu srpskih opština.

Danas će u Kosovskoj Mitrovici biti održana zajednička sednica odbornika dest opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji. Te opštine bi trebalo da čine buduću ZSO.

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak će simbolično početi u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda: političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

Na Ljekajeve pretnje ubrzo je stigao odgovor iz Beograda – direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije i da će po svaku cenu nastojati da sačuva mir i stabilnost u momentu kada svi pokušavaju da je isprovociraju i izazovu haos.

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić povodom pretnji koje stižu iz Prištine poručuje da će međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba.

Zbog incidenata na Kosovu u Beograd je juče hitno doputovala visoka predstavnica EU Federikqa Mogerini, koja je nakon razgovora sa predsednikom Srbije istakla da događaji od ponedeljka ne bi trebalo da se ponove i da bi obe strane trebalo da budu posvećene nastavku dijaloga.

I Rusija i SAD, koje su se danas oglasile tim povodom, takođe su, svaka na svoj način, pozvale na „smirivanje strasti“ i povratak pregovaračkom procesu.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …