Home / AKTUELNO / POSLEDICE HAPŠENJA ĐURIĆA MOGLE BI DA BUDU DRAMATIČNE- Evo šta moramo da uradimo…

POSLEDICE HAPŠENJA ĐURIĆA MOGLE BI DA BUDU DRAMATIČNE- Evo šta moramo da uradimo…

Situacija na Kosovu i u odnosima Beograda i Prištine mora hitno da se smiri kako posledice hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića ne bi bile drastične.

Nemile scene viđene u Kosovskoj Mitrovici pre dva dana prilikom hapšenja Marka Đurića podsetile su na slike iz 2011. godine kada su svako malo izbijali neredi na prelazima Jarinje i Brnjak.

Srpska lista napustiće kosovsku vladu, pod znakom pitanja je nastavak dijaloga u Briselu, a najveća opasnost mogla bi da bude narastanje tenzija između Srba i Albanaca. Zato je važno da svi bitni faktori pozovu na smirivanje strasti. Dijalog se mora nastaviti, jer bilo kakav dogovor je bolji od rata.

Upravo zbog spuštanja tenzija juče je u Beogradu boravila visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Ona se sastala sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a posle razgovora su objavili zajedničko saopštenje:

– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastali su se u Beogradu kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog prekjučerašnjih događaja na Kosovu.

– Ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup – istakla je sinoć Mogerini.

Dvoje sagovornika su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

– U suštinskom i sadržajnom razgovoru, predsednik Vučić i visoka predstavnica EU Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji – zaključuje se u zajedničkom saopštenju Vučića i Mogerini.

Vučić je kasnije u izjavi za RTS rekao da je zahvaljujući odgovornosti Srba sačuvan mir i stabilnost:

– Uspeli smo da sačuvamo hladnu glavu i da na miran način reagujemo. Sačuvali smo mir, stabilnost, nismo im dali da zauzmu sever Kosova. Videćemo kako ćemo u budućnosti da rešavamo stvari. Kad imate sukobe, morate da težite da ih rešavate razgovorom. Kako će to da izgleda, to ćemo da vidimo.

On je otkrio da je razgovarao telefonom sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom sa kojim je razmenio stavove po pitanju brutalnog napada na Marka Đurić.

– Nisam naročito fasciniran njihovom snagom i moći. Ako su mislili da neka kvazi država pokazuje koliko je snažna tako što će Marka Đurića da tuku i vuku po podu – pogrešili su, ja nisam zadovoljan njihovom pameću.

Vučić je podsetio da po Ustavu komanduje vojskom Srbije, te da je po Ustavu i KiM deo Srbije.

– To su naša pravila. Tuđa pravila poštujemo i želimo da se poštuje da nema dugih cevi u skladu sa Briselskim sporazumom. Ako se to desi, onda treba da vidimo kako da zaštitimo svoj narod. Nisam doneo odluku o mobilizaciji vojske i daću sve od sebe da nikada ne moram da donesem ovu odluku – kaže Vučić.

Govoreći o prvim reakcijama iz EU u kojima su se se pozivale „obe strane“ na uzdržanost, predsednik je dodao:

– Mislim da je najgore licemerje kada se govori o nesrazmernoj upotrebi sile, ovo je bilo protivpravno postupanje. Je l‘ treba Srbija da prebija i hapsi svaki dan 5.000 Albanaca koji preko naše teritorije putuju u EU – rekao je Vučić.

Check Also

POGAČAR: PROTEST FRILENSERA JE SAMO UVOD! OBARAĆEMO SAJTOVE INSTITUCIJA, BLOKIRATI GRADOVE- OVO JE PLJAČKA! (VIDEO)

Vi ste nama blokirali život, mi ćemo vama blokirati život i rad. Ovim rečima obratio …