Home / AKTUELNO / UDARNA VEST- RUSIJA I BELORUSIJA POČINJU SPAJANJE DVE DRŽAVE

UDARNA VEST- RUSIJA I BELORUSIJA POČINJU SPAJANJE DVE DRŽAVE

Ruski i beloruski pristupi pitanjima integracije trenutno se podudaraju na 90%. Diskusija će se nastaviti na nivou premijera naredne sedmice, u Minsku, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin. To znači da se postiže sve veći nivo sporazuma između dve države.

Oreškin je 15. juna u Moskvi održao sastanak radne grupe Rusije i Belorusije, kako bi se rešili problemi vezani za integraciju. Belorusku stranu predstavljao je Dmitri Krutoi.

“Ako se sećate, pre tri nedelje, kada je stigao beloruski premijer, u svojim prvim komentarima u razgovorima sa Dmitrijem Medvedevom, on je procenio da smo postigli oko  70 odsto sporazuma. Mislim da sada možemo reći da smo na 90”, rekao je Oreškin nakon sastanak, koji je trajao oko četiri sata.

Sporazum o osnivanju Saveza Rusije i Belorusije potpisan je 1997. godine, nakon čega je potpisano više sporazuma o većoj političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i vojnoj integraciji.

Minsk i Moskva imaju zajednički sistem odbrane, u kom je Beloruska vojska glavna karika u zapadnim operacijama.

U međuvremenu je, predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, manevrisao i postavio pitanje da li njegov ruski kolega Vladimir Putin namerava da “pripoji” njegovu zemlju.

“Nije bilo takvih namera, bar ne od strane predsednika Rusije. Nikada nisam čuo da je neophodno inkorporisati Belorusiju, uključiti je u Rusiju, primetio bih taj stav”, rekao je Lukašenko kada se sreo sa predstavnicima različitih nevladinih organizacija i medija.

Predsednik je dodao da ova “velika zemlja nema nameru da inkorporira Belorusiju”.

Lukašenko je takođe primetio da Belorusi žele da budu sa Rusijom, ali „bez kohabitacije“.

Belorusija i Rusija potpisale su Sporazum o državnoj uniji 1999. godine, koji je stupio na snagu naredne godine, nakon što su ga ratifikovali njihovi parlamenti.

Sa dozvolom Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …