Home / TEMA DANA / BORBA ZA ARKTIK- KINA OKREĆE LEĐA RUSIJI I ULAZI U SAVEZ SA AMERIKOM?!

BORBA ZA ARKTIK- KINA OKREĆE LEĐA RUSIJI I ULAZI U SAVEZ SA AMERIKOM?!

SAD bi mogle da preduzmu nekonvencionalan potez na Arktiku kako bi pobedile u konkurenciji za region iz Rusije. Takve zaključke iznela je američki specijalista za međunarodne odnose Sarah Keisler, za časopis „The National Interest“.

Poslednjih godina Rusija je razvila snažnu aktivnost na Arktiku, i značajno učvrstila svoju poziciju u regionu. S obzirom na ovu pozadinu, Kina pokušava da to drži ukorak, koja takođe želi da dobije deo „kolača“.

Prema rečima Sarah Keisler, ako SAD žele da učestvuju u arktičkoj trci, trebalo bi da pokušaju da iznenade Moskvu nestandardnim potezom- ulaskom u savez sa Pekingom.

„Kina je 2018. razvila arktičku strategiju, najavljujući planove za izgradnju Polarnog puta svile i proširenje svoje uloge na Arktiku. Takođe, pokušali su da kupe jednu od severnih vazdušnih baza Finske, čime bi Kina postala zvanična arktička država“, rekla je Keisler.

Od debija Kine na Arktiku, došlo je do povećanja njene saradnje sa Rusijom.

2019. godine, zemlje su osnovale zajednički istraživački centar, i započele implementaciju brojnih velikih ekonomskih projekata.

Peking nije samo jasno formulisao svoje ciljeve, već je i jasno stavio do znanja da je spreman da stupi u savez sa Moskvom kako bi stekao uporište u regionu.

Analitičar časopisa „The National Interest“ smatra da će s vojnom superiornošću Ruske Federacije i ekonomskim resursima NR Kine, ovaj savez postati ozbiljan problem za Sjedinjene Države.

SAD imaju tri glavna cilja na Arktiku, od kojih je najvažniji vojna dominacija.

Takođe, Amerikanci žele da dobiju pristup prirodnim resursima ovog regiona, i mogućnost da tamo vode naučne aktivnosti. Potencijalni savez Kine i Rusije ugrožava realizaciju svih ovih planova.

„Da bi obuzdale ovaj odnos, Sjedinjene Države moraju da se udruže sa Kinom“, rekla je Sara Keisler.

Ekspert smatra da će savez sa Kinom na Arktiku smanjiti stepen napetosti u američko-kineskim odnosima.

S pravnim statusom Sjedinjenih Država kao arktičke države i izvoznim mogućnostima Kine, strane mogu zaključiti sporazum o transarktičkom brodarstvu i takmičiti se s Rusijom.

„Ako SAD žele da se takmiče sa Rusijom, moraju razmišljati van okvira“, kaže ona.

Rusija trenutno dominira Arktikom sa moćnom flotom ledolomaca, velikim brojem vojnih baza i ogromnom arktičkom obalom.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …