Home / TEMA DANA / POMETNJA U KREMLJU: STRANE SPECIJALNE SLUŽBE PRIBLIŽAVAJU SE NAJVAŽNIJOJ VOJNOJ TAJNI RUSIJE!

POMETNJA U KREMLJU: STRANE SPECIJALNE SLUŽBE PRIBLIŽAVAJU SE NAJVAŽNIJOJ VOJNOJ TAJNI RUSIJE!

Najnapredniji vojno- tehnički razvoj Rusije (prvenstveno oni koji se odnose na hipersonično oružje),  postali su predmet velike pažnje stranih specijalnih službi. A neki ruski naučnici pristali su na saradnju sa neprijateljskim obaveštajnim službama. Bar se takvi zaključci mogu izvući iz događaja povezanih sa pritvaranjem stručnjaka za hiperzvuk.

FSB je u četvrtak priveo u Moskvi Aleksandra Kuranova, generalnog direktora i glavnog dizajnera Istraživačkog preduzeća za hipersonične sisteme (NIPGS), u vlasništvu holdinga Leninets iz Sankt Peterburga.

Izvor  TASS  naziva Kuranova jednim od traženih „stručnjaka u oblasti razvoja u vezi sa ugljovodoničnim gorivom u avionima“.

Kuranov je poznat kao specijalista u oblasti fizike i hemije plazme, učestvuje u međunarodnim udruženjima, obavlja poslove po narudžbinama iz mnogih zemalja sveta. Kuranov je doktor tehničkih nauka, profesor Katedre za sisteme upravljanja Sankt Peterburškog državnog politehničkog univerziteta.

Na teret mu se stavlja članak „Veleizdaja“, u statusu je osumnjičenog. Na sudu nisu prijavljeni drugi detalji, slučaj je označen kao „strogo poverljivo“.

FSB je osumnjičila Kuranova za prenošenje informacija o naučnim dostignućima koja predstavljaju državnu tajnu građaninu strane države , rekao je za Interfaks obavešteni izvor. Po njegovom mišljenju, budući da se dugo bavio hipersoničnim tehnologijama, uključujući razvoj hiperzvučnih aviona Ajak, Kuranov bi mogao otkriti tajne podatke strancima. Radove započete u sovjetsko vreme on je obavljao do 2000-ih.

On i njegove kolege već od 80-ih godina promovišu koncept fundamentalno novog hipersoničnog aparata, a od 90-ih traže izvore finansiranja svog projekta. U maju 2001. je sa kineskom stranom potpisao sporazum o zajedničkom razvoju aparata iz koncepta „Ajaksa“. Projekat je osmišljen za 10-15 godina, a spoljni stručnjaci su ga procenili da vredi 70-80 miliona dolara.

Kuranov je redovno učestvovao na raznim međunarodnim forumima. Za njegove radove bili su zainteresovani i SAD i Kina. Autor je preko 120 naučnih radova, poseduje patente i autorska prava. Prema prvim informacijama, u slučaju „Kuranov“ nisu utvrđene veze sa drugim naučnicima, koji su ranije bili osumnjičeni za izdaju.

Tokom proteklih nekoliko godina, nekoliko predstavnika odbrambene nauke i vojno-industrijskog kompleksa, a prvenstveno stručnjaci za hipersonične tehnologije,  privukli su pažnju ruske kontraobaveštajne službe.

Konkretno, u aprilu je Valerij Golubkin , profesor na Moskovskom institutu za fiziku i tehnologiju, optužen za veleizdaju. Njegova naučna interesovanja, sudeći prema podacima iz otvorenih izvora, nazvana su hipersoničnim strujanjem oko aviona.

Osim toga, krajem prošle godine uhapšen je još jedan zaposlenik TsAGI -ja, Anatolij Gubanov, koji je navodno radio na stvaranju civilnog hipersoničnog aviona. Osumnjičen je i za prenošenje tajne ruske vazduhoplovne tehnologije stranim obaveštajnim službama.

2018. godine, Viktor Kudriavtsev , zaposlenik Centralnog naučnoistraživačkog instituta za mašinstvo ( TsNIIMash ),  uhapšen je  u slučaju izdaje. Istraga smatra da je naučnik   podatke o hipersoničnim tehnologijama preneo u inostranstvo.

Godine 2019., drugi zaposlenik TsNIIMash -a, zamenik šefa Odeljenja svemirskih letelica, Roman Kovalev, uhapšen je pod optužbom za izdaju. A posebnost letelica je upravo u tome što su sposobne da razviju hipersoničnu brzinu.

Drugim rečima, pred nama je čitav niz događaja povezanih u jedan lanac. Pokazalo se da su brojni vodeći ruski naučnici koji rade na kritičnom odbrambenom području – hipersoničnom istraživanju – izdajnici svoje domovine.

Razvoj hipersoničnog oružja jedno je od najnaprednijih područja vojno-tehničkih istraživanja u svetu. Uz vojnu veštačku inteligenciju, hipersonično oružje može stvoriti odlučujuću vojnu prednost. Radi se, naročito, o brzini i neizbežnosti raketnog udara.

Hiperzvučne projektile ne može presresti nijedan sistem protivraketne odbrane. Tako je tajna stvaranja hipersoničnog oružja jedna od najvažnijih vojnih tajni jedne zemlje.

Međutim, stvaranje takvog oružja zahteva ogromne intelektualne i finansijske troškove. Otuda i ne čudi što strane obaveštajne službe imaju ogroman interes za ruske hipersonične tehnologije.

Činjenicu da je Rusija trenutno vodeća zemlja u oblasti hipersoničnog naoružanja, posebno je saopštio šef Strateške komande Oružanih snaga SAD, admiral Čarls Ričard, na simpozijumu o raketnoj i svemirskoj odbrani u Alabami. „Rusija je, barem zasad, vodeća svetska država u oblasti hipersonične tehnologije i nastavlja da ulaže u razvoj supersonične tehnologije“.

U stručnoj zajednici mišljenje je da je Rusija na ovom putu napredovala mnogo dalje od zapadnih zemalja i Kine. A kineske specijalne službe su, očigledno, jedan od glavnih osumnjičenih u slučaju Aleksandra Kuranova.

Potpredsednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov, sugeriše da je naučnik mogao da prenese neke materijale na kinesku stranu van okvira postojećeg sporazuma o saradnji.

Na koji način Kinezi mogu koristiti informacije dobijene od naučnika zavisi od toga koje bi se informacije mogle preneti.

„Ako su ovo nepotpune informacije, to bi moglo dovesti do zastoja u istraživanju Kineza. U suprotnom, može doći do prekida. Kinezi sada stvaraju svoje hipersonično oružje, nedavno su testirali hiperzvučnu raketu „Zvezda-2“, koja ima osrednje karakteristike za takvo oružje. Ali ako je moguće osigurati mogućnost navođenja ove rakete na cilj, pomoću aktivnih glava za navođenje, što Kinezi još ne mogu učiniti, to će uveliko unaprediti istraživanje „, objasnio je Sivkov.

(Webtribune.rs)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …