Home / AKTUELNO / SITUACIJA SVE VRELIJA: Turski tenkovi ulaze u Alep, sirijska vojska i ruska avijacija čekaju ..

SITUACIJA SVE VRELIJA: Turski tenkovi ulaze u Alep, sirijska vojska i ruska avijacija čekaju ..

turska-vojska- tenkovi
Turski tenkovi ušli su na teritoriju Sirije i gađali položaje terorista DAEŠ-a, prenela je agencija DHA pozivajući se na vojne izvore.

Turska armija je prošle sedmice počela operaciju „Štit Eufrata“ protiv DAEŠ-a i u saradnji sa sirijskom opozicijom preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na severu Sirije.

U sirijskom Kurdistanu su saopštili da je plan Turske da posle Džarablusa osvoji grad Rai (oko 50 kilometara zapadnije, takođe na granici), a potom Bab (oko 50 kilometara južno od Raija), grad koji otvara put ka Alepu — prema mišljenju Kurda, glavnom cilju Turske.

Prema navodima DHA, 11. dana operacije „Štit Eufrata“ 20 tenkova, pet oklopnih vozila i kamiona ušlo je na teritoriju Sirije koja je pod kontrolom DAEŠ-a, u blizini sela Čobabnej u turskoj provinciji Kilis (na granici sa sirijskom provincijom Alep).

Većina sirijskih Kurda napustila zapadnu obalu Eufrata Vojska je uspela da demontira deo zida koji se gradi na granici sa Sirijom kako bi omogućila tehnici da prođe tuda. U ponedeljak je Ministarstvo inostranih poslova Turske Kurdima postavilo ultimatum, zatraživši od njih da se udalje istočno od Eufrata, na kojem leži Džarablus.

SAD su kritikovale napade Turske na kurdske snage u Siriji i pozvale je da se usredsredi na borbu protiv DAEŠ-a. U Damasku su dejstva Ankare ocenili kao narušavanje suvereniteta Sirije.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …