Home / AKTUELNO / Putin najavio veliki preokret u Siriji..

Putin najavio veliki preokret u Siriji..

putin
Ako je suditi prema poslednjim izjvama ruskog predsednika Vladimira Putina, postoji nada da se rat u Siriji neće voditi u nedogled.

Iskra pobune koja se pojavila u martu 2011., na talasu Arapskog proljeća, pretvorila se vremenom u građanski rat u kom, posredno, učestvuju i međunarodne sile.

Tokom proteklih pet godina u Siriji je život izgubilo oko 300.000 ljudi (neki procenjuju više od 400.000), dok je više od polovine stanovništva zemlje raseljeno (nekoliko miliona nalazi se u Turskoj). Kako vreme prolazi, čini se da nema rešenja konflikta, a broj sukobljenih i uključenih ‘strana’ samo raste.

U konfliktu sudeluju režimske snage odane sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu (kojem su glavni saveznici Rusija, libanski Hezbolah, Iran i iračke i avganistanske milicije), zatim pobunjenici (bezbroj frakcija, od umerenih do pravih terorističkih organizacija, koje su u različitim savezničkim/neprijateljskim odnosima sa SAD-om i ostalim zapadnim zemljama, ali i Turskom, Katarom, Saudijskom Arabijom.

Zatim Kurdi (koji se većinu vremena drže sami za sebe, iako sklapaju povremena savezništva ako im to odgovora i služi cilju, s time da pritom vode ljute borbe protiv IS-a pa ih SAD-om predvođena koalicija protiv IS-a smatra glavnim saveznikom, dok ih Turska, također članica koalicije, prezire, naziva teroristima i napada) te tzv. Islamska država, koja mrzi sve redom i svi redom mrze nju, piše Jutarnji list.

Ruski predesdnik Vladimir putin izjavio je danas da su Rusija i Sjedinjene Države blizu postizanja dogovora o Siriji uprkos razlikama u stavovima o tome na koji način treba rešiti sukob, saopštila je a agencija Blumberg. U intervju koji je dva dana uoči održavanja sastanka zemalja članica G20 u Kini, na kom uz američkoga predsednika Baraka Obamu prisustvuju i ostali svetski lideri, Putin je rekao da su pregovori koji traju između Moskve i Vašingtona prilično teški, ali da vode u dobrom smeru

„Po mom mišljenju postepeno krećemo u pravome smeru. Ne isključujem mogućnost da ćemo se u skoroj budućnosti možda i složiti oko nekih stvari i obelodaniti sporazum svetskoj zajednici. Zasad je prerano o tome da govorim, ali čini mi se da krećemo u dobrom smeru“ rekao je ruski predsednik u intervjuu čiji je transkript objavio Kremlj.

S druge strane, američki državni tajnik Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu nisu uspeli da postignu napredak u pregovorima o vojnoj saradnji i prekidu neprijateljstava u Siriji, ali su dodali da obe strane nameravaju da finaliziraju pojedinosti u Ženevi.

(Jutarnji.hr)

Check Also

RATNE SCENE IZ NOVOG SADA: GRADSKA KUĆA ZASUTA MOLOTOVLjEVIM KOKTELIMA, POLICIJA KAMENICAMA (VIDEO)

Nezadovoljni građani koji su se okupili na protestu u Novom Sadu polako se razilaze dok …