Home / AKTUELNO / AGONIJA SA TEHNIČKIM SE NASTAVLJA: Ako vam ovaj deo na automobilu nije originalan u VELIKOM STE PROBLEMU

AGONIJA SA TEHNIČKIM SE NASTAVLJA: Ako vam ovaj deo na automobilu nije originalan u VELIKOM STE PROBLEMU

Nijedna institucija ne radi atestiranje naknadno ugrađenih ksenonskih farova na automobilima, a vozači koji ih imaju na svojim vozilima sada su ostavljeni na milost i nemilost radnicima tehničkih pregleda, od čije slobodne procene zavisi da li će moći da završe registraciju.

Veliki broj vlasnika vozila u Srbiji koji su ugradili nefabričke ksenon i led farove pita se da li će moći da prođu novi rigorozni tehnički pregled i registruju automobil. Dodatnu nervozu stvara im činjenica da ne postoji jedinstven odgovor na to pitanje.

Ni zaposleni na tehničkim pregledima ne znaju šta da rade sa takvim vozilima.

– Poznato je da svi originalni ksenon farovi imaju prskalice na branicima. To je dokaz da se radi o fabričkim farovima. Pošto naknadno ugrađeni ksenon farovi, najčešće naručeni preko interneta iz Kine, nemaju te prskalice, lako je utvrditi da nisu fabrički i morali bi da imaju atest. Na osnovu toga trebalo bi da vraćamo vozila sa takvim farovima sa pregleda, međutim, ni u pravilniku, ni u zakonu to nije tako precizirano, već je ostavljeno kontroloru na slobodnu procenu. A kad je tako, onda postoji mogućnost da danas-sutra saobraćajni inspektor napravi problem kontroloru zbog toga, odnosno kontrolor vlasniku vozila – kažu za “Blic” u jednom od tehničkih pregleda.

Inače, kineski ksenon farovi se prodaju u velikom broju preko oglasa, a ima ih i u prodavnicama, i koštaju već od 20 evra za komplet. Stavljaju ih uglavnom mlađi vozači kako bi im četvorotočkaš lepše izgledao ili kako bi bolje videli put.

– Kod ksenon farova jedina prepravka jeste ugradnja ispravljača između sijalice i fabričkog nastavka za struju, pošto je za takve farove potrebno više struje. Ne radi se nijedna prepravka konstrukcije automobila koju bismo mi mogli da utvrdimo prilikom kontrole – objašnjavaju za “Blic” na drugom tehničkom pregledu.

Vlasnicima vozila koji ne prođu tehnički pregled zbog nefabričkih farova ne preostaje ništa drugo nego da ih skinu, jer ih ne mogu atestirati ni u jednoj instituciji u Srbiji, ili da strepe kako će proći na tehničkom pregledu.

– Ne postoji procedura ispitivanja farova. Niko nije precizirao kako to izgleda, pa ni Agencija za bezbednost saobraćaja. To je rupa u zakonu i pravilniku – naglašavaju u Auto-moto savezu Srbije, gde se obavlja više vrsta atestiranja vozila.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja tvrde da promena fabričkih farova ne znači istovremeno i prepravku vozila.

– Ugradnja ksenona i led sijalica ne znači nužno i promenu konstrukcije vozila, odnosno otvora u kom se far nalazi. Pošto takve prepravke nisu česte, nije ni precizirano atestiranje farova. Na tehničkom pregledu najbitnije je da se proveri visina i dužina svetala – kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Šta se proverava kod farova

Na tehničkom pregledu posebna pažnja se obraća na tri karakteristike fara.

– Ono što mi merimo na tehničkom pregledu je daljina, jačina i usmerenost farova. Kratka svetla bi trebalo da dosežu od 40 do 80 metara u daljinu, a duga do 100 metara. Desni far treba da baca za 1,5 odsto više svetla nego levi pošto je bliži ivici puta. Takođe, farovi ne bi smeli da prelaze visinu branika – objašnjavaju na jednom od tehničkih pregleda.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …