Home / AKTUELNO / „Ako Albanci jednostrano uzmu „Trepču“ – biće to težak udarac briselskom dijalogu!“

„Ako Albanci jednostrano uzmu „Trepču“ – biće to težak udarac briselskom dijalogu!“

Premijer Aleksandar Vučić je povodom odluke kosovske vlade o izmeni Zakona o javnim preduzećima, koji otvara put da „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova, izjavio da bi to bio težak udarac za dijalog srpske i albanske strane, ali da se nada da će Vlada Srbije uspeti da reši to pitanje.

vucic 7

„Ako to Albanci urade unilateralno odnosno jednostrano, to bi bio težak udarac za dijalog srpske i albanske stane“, rekao je premijer novinarima u Obrenovcu.

On je naveo da je to u ovom momentu najozbiljnije pitanje za Srbiju koje je iskrslo, kako je rekao, valjda zbog njihovih unutrašnjih problema, ali da se nada da će Vlada Srbije to uspeti da reši.

Vučić je naveo da bi taj zakon trebalo da bude usvojen u ponedeljak što bi predstavljalo ozbiljnu poteškoću i ozbiljan problem, a da je i danas sa tim upoznao sve zapadne partnere.

„Na tome sam danas radio i radiću i sutra, za nas nema spavanja do ponedeljka“, rekao je Vučić.

Kosovska vlada usvojila je predlog izmena Zakona o javnim preduzećima, koji otvara put da „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova, preneo je ranije danas prištinski dnevnik „Koha Ditore“, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se predlog zakona po hitnom postupku uvrsti u dnevni red zasedanja 19. januara.

O daljoj sudbini „Trepče“, postoji, prema pisanju lista, konsenzus vlade i opozicionih partija.

U saopštenju Skupštine Kosova kaže se da je, s obzirom na vremenske limite i značaj predloga Zakona o javnim preduzećima, predsedništvo skupštine predložilo da se, mimo pravilnika parlamenta, izmene zakona razmotre po ubrzanoj proceduri, piše list.

Metalurški kombinat „Trepča“ je jedno od najvažnijih srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji oko kojeg Beograd i Priština godinama imaju spor po pitanju vlasništva, što bi, kako se očekuje, trebalo konačno da bude rešeno u okviru briselskih razgovora.

Aktuelni ministar privrede Željko Sertić je dok je bio na čelu Privredne komore Srbije poručivao da srpska imovina na KiM ima ogromnu vrednost.

„Pitanje srpske imovine na Kosovu je utemeljeno u Rezoluciji UN 1244, a prilikom izvođenja računica o vrednosti trebalo bi posebno imati u vidu koliko je Srbija, još u bivšoj Jugoslaviji, ulagala u razvoj kosovske privrede“, rekao je tada Sertić.

Ranije analize PKS, pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od 1,2 milijardi evra.

„Kosovska agencija za privatizaciju je do sada ceo proces promene vlasničke strukture preduzeća vodila na nezakonit način“, upozoravao je ranije Sertić.

Naša preduzeća su, inače, i ranije pokušavala pojedinačno da reaguju na niz nelegalnih postupaka kosovske Agencije za privatizaciju određenim žalbama institucijama u Prištini, ali, prema tvrdnjama domaćih zvaničnika, bez rezultata.

Trenutno, „Trepča“ je pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja Kosovska agencija za privatizaciju (KAP).

Vlada Srbije je preko Fonda za razvoj vlasnik 58 odsto udela u „Trepči“, a vlasnici su i EPS, Jugobanka, Progres, ali i radnici u određenom procentu.

„Trepča je akcionarsko društvo, i te akcije imaju svoje vlasnike, a ovo je prinudna nacionalizacija, otimanje imovine od strane javne vlasti, najobičnija pljačka u kojoj se ne spominje ni obeštećenje vlasnicima“, izjavio je ranije Igor Popović iz vladine Kancelarije za KIM.

Vučić je izjavio i da za Srbiju trenutno nema ništa važnije od rešavanja strateškog partnerstva u Železari Smederevo i najavio da će to pitanje biti rešeno do 1. februara.

„Vidimo se pred  1. februar, obezbedio sam izvanredan vatromet kakav dosad niste videli i to bez državnih para“, rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

On je naveo da će do ponedeljka biti predati svi planovi za privatizaciju Železare kao i da će predstavnici Esmarka razgovarati sa Briselom, te da veruje da će „sve biti dobro“.

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija dobiti najbolju ponudu za Telekom, ističući da je do sada već deset najpoznatijih svetskih i evropskih kompanija pokazalo interesovanje.

„Već znamo koliki su određeni investicioni fondovi i koliko su određene telekomunikacione kompanije spremne da plate“, rekao je Vučić i dodao da će se određene odluke donositi u zavisnosti od toga šta predloži privatizacioni savetnik.

Upitan na osnovu čega očekuje najbolju cenu do sada, Vučić je rekao da je Srbija postala stabilna ekonomija „što se vidi po izveštajima međunarodnih institucija i zapadnih zvaničnika“.

„Mi svoju ekonomiju nesumnjivo stabilizujemo i sve teče po planu“, rekao je premijer.

Naglasio je da je „sebi oduzeo slobodu izražavanja“ kada je reč o slučaju prebijanja njegovog brata Andreja, te da ne želi da komentariše ni krivične prijave ombudsmana, ali da je uveren u efikasnost nadležnih organa, tužilaštva i pravosuđa.

„Ja sam samom sebi oduzeo slobodu izražavanja, samo sebi, nikom drugom niti smem, niti hoću i mogu, ali sebi sam oduzeo slobodu izražavanja po tom pitanju kao predsednik Vlade“, rekao je Vučić u Obrenovcu.

On je rekao da jedva čeka konačan ishod incidenta u kojem su tokom prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu učestvovali njegov brat, brat gradonačelnika Beograda, kao i pripadnici Žandarmerije i Vojne policije.

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je juče da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog, kako je naveo, napada na pripadnike Žandarmerije tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Žandarmi su tada pretukli četiri osobe, među kojima su bila i braća srpskog premijera i gradonačelnika Beograda.

(Tanjug)

 

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …