Home / TEMA DANA / Ako imate kredit u švajcarskim francima, rata vam je skočila za 15 odsto za 1 dan!

Ako imate kredit u švajcarskim francima, rata vam je skočila za 15 odsto za 1 dan!

Centralna banka Švajcarske saopštila je da odustaje od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou. Rezultat toga je da je švajcarski franak naglo ojačao.

salter-banka02
Svega nekoliko minuta po saopštenju banke da ukida granicu koja je sprečavala da evro padne ispod 1,2 franaka, švajcarska valuta ojačala je na 0,8517 za evro, prenosi agencija Frans pres. Oko 13 sati vrednost dve valute se skoro uravnotežila pa je za jedan evro trebalo izdvojiti oko 1,02 švajcarska franka.

Nacionalna banka Švajcarske saopštila je da mera koju je uvela u septembru 2011. u cilju zaštite švajcarske ekonomije od ozbiljnih rizika zbog evropske dužničke krize više nije opravdana. Snažan franak posebno je problematičan za švajcarske izvoznike, koji su morali drastično da snize cene da bi ostali konkurentni. Banka je takođe poručila da će sniziti prosečnu kamatnu stopu na minus 0,75 sa minus 0,25 odsto.

Akcije na švajcarskim berzama potonule su 6,66 odsto nakon vesti da kurs franka više nije vezan za evro.

Ekonomista Ivan Nikolić, koji je saradnik Ekonomskog instituta, kaže za B92 da bi trebalo sačekati kraj današnjeg trgovanja i videti koliko će švajcarska valuta ojačati, ali i dodao da koliko god da ono iznosi, imaće negativne posledice na sve dužnike u franicma.

– Ukoliko ova tendencija ostane do kraja dana, svima koji imaju kredit u toj valuti dugovanja bi se za samo dan povećala za oko 15 odsto. Pre svega se to odnosi na one koji su uzimali stambene kredite u švajcarskoj valuti a u međuvremeno svoja dugovanja nisu konvertovali u evre – navodi Nikolić.

(Tanjug)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …