Home / AKTUELNO / Ako je podstanar dužan, gazdi plene imovinu..

Ako je podstanar dužan, gazdi plene imovinu..

Kad izvršitelji zakucaju na vrata s rešenjem o dugu koji je napravio stanar koji se sa te adrese odselio pre pet godina, popisaće imovinu vlasnika stana.

zaplena-dugovanja-plenidba- izvrsitelji

Za ulazak u stan zbog namirivanja dugovanja, privatnim izvršiteljima dovoljan zaključak koji sami donose Kad privatni izvršitelji zakucaju na vrata s rešenjem o dugu koji je napravio stanar koji se sa te adrese odselio pre pet godina, popisaće imovinu vlasnika stana.

Bez obzira na to što nije odgovoran za dug, njegov greh je što stanara nije na vreme odjavio. Ima pravo da ga tuži i da dokazuje da su stvari njegove, a ne dužnikove, međutim to neće odložiti izvršenje, pa ni moguću prodaju popisane imovine.

U stan može da mu uđe čak i kada nije kod kuće. Uz dva svedoka, a možda i uz asistenciju policije, ako je ranije neko baš na toj adresi pokazivao otpor ili postoji procena da je tako bezbednije. Izvršitelji ipak više vole kad je gazda kod kuće. Dug svakako mora da se namiri.

Sa računa, od ušteđevine ili prodajom stvari – svejedno, jer ko ima Zakon o izvršenju i obezbeđenju iza sebe i dovoljno široka ovlašćenja, nema nikakvu prepreku da to i uradi. A koliko su ova ovlašćenja velika, da li su privatni izvršitelji privatnici ili službena lica i šta je za njih nepovredivost stana kao ustavno pravo svakog građanina, za „Politiku” govori Svetlana Manić, zamenica predsednice Komore izvršitelja.

Krše li privatni izvršitelji Ustav time što bez sudske odluke ulaze u stan i popisuju stvari dužnika? To će reći Ustavni sud. Ustavni osnov za uvođenje izvršitelja jeste član 137, koji kaže da država deo svojih ovlašćenja može preneti na preduzeća, ustanove ili pojedince.

Mi sprovodimo dve vrste odluka. Prve su one sa sudskom odlukom i druge na osnovu zaključka koji donosimo za predmete koje smo dobili upravo na osnovu prenetih ovlašćenja, a to su komunalna potraživanja. Zaključak izvršitelja praktično je pandan sudskoj odluci. Na osnovu toga idemo u izvršenje.

Do kraja, pa i ulaskom u stan, ako nema drugog rešenja. A šta je s nepovredivošću prava privatne svojine ili nepovredivošću stana, kako to Ustav formuliše? Vidim da se mnogo govori o tome da ulazimo u stanove bez sudske odluke. Postoji nepovredivost stana, ali to ne znači da ja ne mogu da sprovedem izvršenje ako vi dugujete i nećete da plaćate infostan.

Kažete, neću da plaćam, nemam drugu imovinu i neću da mi uđete u stan. To ne može tako. Imamo ovlašćenja za to. Policiju ne angažujemo uvek, jer su to dodatni troškovi, ali i to činimo ako postoji takva bezbednosna procena. Zakon nam je omogućio da na osnovu zaključaka izvršitelja u komunalnim predmetima sprovodimo sva izvršenja, pa i popisom stvari dužnika. (Politika.rs)

 

Check Also

ISPOVEST ŽENE MIKE ALEKSIĆA: SVE SU TO DOBRO ORGANIZOVALI KROZ INSTITUCIJE SISTEMA, NE DAJUĆI MU PRILIKU DA KAŽE IJEDNU REČ

Mika je strašan borac i verujem da nije kriv. On je čovek koji se ne …