Home / AKTUELNO / Nikolić potpisao zakon o sporazumu s NATO

Nikolić potpisao zakon o sporazumu s NATO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO, potvrđeno je za B92 u kabinetu predsednika.

500

Skupština Srbije ratifikovala 12. februara Sporazum o saradnji sa NATO-om koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO-a, što je izazvalo oštre polemike u javnosti.

Zakon o saradnji sa NATO-om izazvao je oštre polemike, koje traju već danima, navodi RTS.

Skupština Srbije je 12. februara ratifikovala Sporazum o saradnji sa NATO-om, koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO-a.

Prethodno je skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove dao saglasnost na potvrđivanje sporazuma Srbije i NATO-a za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške.

Sporazum predstavlja pravni osnov za uspostavljanje odnosa u oblasti logistike, rečeno je na sednici tog skupštinskog tela.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je 10. februara da je Srbija pristupanjem programu Partnerstvo za mir iskazala interesovanje i za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se sporazumom, pored ostalog, smanjuju troškovi za učešće Srbije tim operacijama.

Stupanjem u ugovorni odnos sa tom organizacijom ispunili bi se prethodni uslovi za uvećanje efikasnosti logističke podrške, a ujedno smanjili troškovi angažovanja u multinacionalnim operacijama i dostizanja interoperabilnosti oružanih snaga sa snagama država članica organizacije severnoatlantskog ugovora i partnerskih država.

Đorđević je naveo i da će se potpisivanjem sporazuma stvoriti pravni osnov za uništavanje viška ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac, gde je predviđeno uništavanje oko 4.000 tona ubojnih sredstava.

Đorđević je podsetio da je sporazum potpisan septembra 2015. godine.

(B92,RTS)

Check Also

OVO MORATE ZNATI! STIŽU PARE I U JUNU! EVO KO SVE IMA PRAVO NA DRŽAVNU POMOĆ!

Posle 30 evra državne pomoći, sa čijom se isplatom završava 20. maja, na red dolaze …