Home / AKTUELNO / AKO NEMATE OVAJ PAPIR U AUTOMOBILU, ČEKA VAS KAZNA OD 10.000 DO 50.000 DINARA..

AKO NEMATE OVAJ PAPIR U AUTOMOBILU, ČEKA VAS KAZNA OD 10.000 DO 50.000 DINARA..

Saobraćajni udes bez povređenih i sa minimalnom materijalnom štetom, u kome se oba vozača slažu čija je krivica, može da prođe popunjavanjem „EU izveštaja o saobraćajnoj nezgodi“, koji svaki vozača mora da ima u svom autu.

Ukoliko se desi da vozilo nema ovaj papir, a učestvovalo je u saobraćajnoj nezgodi, vozaču može biti naplaćena kazna čiji iznos se kreće u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara. Takođe svaka osiguravajuća kuća, prilikom registracije automobila je u obavezi je da izda ovaj formular, u suprotnom i za njih je predviđena novčana kazna.

Nakon usvajanja izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju zvanično je definisana visina štete do koje nije potreban da policija izvrši uviđaj, već se sve rešava popunjavanjem EU izveštaj.  Zvanično, visina štete je do 200.000 dinara, a po trenutnom kursu to je nešto manje od 1.700 evra.

Međutim, procena štete, u ovom slučaju, može biti i „mač sa dve oštrice“. Tako, na primer, kod novijih automobila jedan polomljen far i branik, kao i nekoliko ogrebotina mogu da koštaju otprilike toliko.

Brzina naplate štete naravno zavisi od osiguravajućih društava, a one to mogu dodatno da zakomplikuju. U toku rešavanja zahteva, društvo za osiguranje ima pravo da pozove oba učesnika u saobraćajnoj nezgodi kod procenitelja kako bi se na licu mesta uporedila oštećenja i utvrdilo da li je sve zaista onako kako je opisano u izveštaju.

Zakon ne obavezuje vlasnike vozila da se odazovu na ovaj poziv. Još jedna otežavajuća okolnost kod dokazivanja visine nastale štete predstavlja situacija u kojoj je vozilo popravljeno u međuvremenu (na primer, zamenio far i branik), i baš iz ovog razloga Kamatica savetuje da se na mestu nesreće načine fotografije ili video zapis, a svakako nije loše obezbediti i nekog svedoka.

Popunujavanje EU izveštaja ima i dobrih strana, ukoliko nezgoda nije izazvala neki ozbiljniji saobraćajni prekršaj, vožač ne ide kod sudije za prekršaje, a samim tim izbegava veliku novčanu kaznu, dobijanje kaznenih bodova i privremeno oduzme dozvolu.

I na kraju, prema tvrdnjama vozača koji su prilikom sudara popunjavali „Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi“ teorija je jedna stvar, ali je praksa često drugačija, pa je potreban dodatan oprez. Naime, osiguravajuće kuće često prave problem ako je šteta veća od 50.000 dinara, a ne postoji izveštaj da je policija izvršila uviđaj.

Zato, Kamatica savetuje, ukoliko niste potpuno sigurni u proceni štete, sačekajte policiju, a ako nema povređenih i šteta nije velika, napraviće samo službenu belešku, a ne klasičan uviđaj. Na taj način je i osiguravajućim kućama smanjena mogućnost da „odugovlače“ sa isplatom ili umanje nastalu štetu.

Check Also

POJAVIO SE SVEDOK KOJI TVRDI DA SE ZNA KO JE UBIO GARDISTE (VIDEO)

Advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić izjavio je u Danu uživo da se “polako kruni …