Home / AKTUELNO / TRAMP UVODI VANREDNO STANJE U SAD

TRAMP UVODI VANREDNO STANJE U SAD

Televizija CNN objavila je da je Bela kuća pripremila tekst izjave kojom će šef države uvesti vanredno stanje duž cele granice SAD  sa meksikom.

Sastavni deo te odluke biće obezbeđivanje mimo Kongresa SAD seam milijardi dolara za finansiranje podizanja ograde na američko-meksičkoj granici.

CNN se pozvao na „dokumente iz aparata Bele kuće“.

Posebno je ukazao da je Tramp spreman da iskoristi svoje pravo šefa države da proglašava vanrfedno stanje  i da naredi podizanje ograde prema meksiku dok se Bela kuća i Kongres preganjaju oko moguće kompromisne `formule` za prekid šatdauna i prihvatanje makar kompromisnog privremenog budžeta.

Ista televizija navodi da se Tramp `prelomio` i odlučio da krene „alternativnim putem, zaobilazeći kongresmene“ među kojima odnedavno demokrate imaju većinu.

CNN prenosi – pozivajući se na poslednju verziju izjave od kraja prošle nedelje – da se Tramp sprema da ogradu finansira sa 681 milionom dolara „avansa Ministarstva finansija“, 3,6 milijardi iz fondsa Pentagona za vanredne situacije i 3,2 milijarde iz budžeta Ministarstva unutrašnje bezbednosti.

Demokrate nisu dozvolile da Senat SAD odobri 5,7 milijardi dolara za ogradu na granici sa Meksikom (republikanci imaju u tom domu Kongresa SAD 53 mesta, ali je za odluku bilo potgrebno 60 od ukupno 100).

„Meksički zid“ je jedno od ključnih obećanja Trampa biračima. Ako ga izgradi – a treba da bude gotov do narednih predsedničkih izbora – demokrate će imati osetno slabije izglede da ga spreme da osvoji drugi mandat.

Zato je bitka za „zid“ faktički bitka za Belu kuću 2020-te godine. To odlično shvataju obe strane.

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …